Kulić: Dosta je diktature HDZ-a i SDP-a! Njihove manipulacije treba zaustaviti!

Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

HRVATSKA Vlada zadužuje se na telefonskim sjednicama, ministar financija Slavko Linić olako objašnjava narodu da ćemo podići samo "manji kratkoročni kredit od 200 milijuna eura", pa nas tako Vlada samo u zadnjem tjednu rada 2013. zadužuje za oko četiri milijarde kuna. A već ulaskom u 2014., nakon blagdana Sveta tri kralja za novih 678 milijuna kuna.

Novim kreditima automatski se povećava javni dug koji se prema podacima HNB-a do kraja 2013. godine popeo na 64 posto BDP-a. Iznosi više od 213 milijardi kuna, a očekivanja su da bi se do kraja godine mogao popeti na 67 posto BDP-a.

Samo u 2014. godini Hrvatska će se zadužiti za još 42 i pol milijarde kuna, a više od pola tog iznosa namijenjeno je plaćanju dospjelih rata kredita.

Nakon zaduživanja, ministri Branko Grčić i Ivan Vrdoljak predstavljaju proceduru prihvaćanja projekata sukladno Zakonu o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske te Vodič za investitore.

"Problem nisu prepreke investitorima, njima se neisplati u Hrvatskoj proizvoditi"

Time hrvatskoj javnosti žele prezentirati "spas" za hrvatsko gospodarstva. Kažu kako će kažnjavati sve koji će spriječiti ili otežati nekom investitoru da dođe u Hrvatsku.

Međutim problem nisu prepreke investitorima, tvrdi ekonomski analitičar Ljubo Jurčić. U razgovoru za Index Jurčić kaže kako je problem to što se u Hrvatskoj ne isplati proizvoditi jer je strana roba kod nas jeftinija od domaće.

"Zašto bi netko dolazio u Hrvatsku proizvoditi kad nam već dolazi jeftinija roba iz inozemstva. Hrvatske tvrtke se zatvaraju jer se ne isplati proizvoditi zbog ekonomske politike i pogrešno postavljenog sustava kao što su tečaj, porezi. Evo Grčić i Vrdoljak su lani putovali po Londonu i obećali dovesti investitore. Pa gdje su sad ti investitori? Ti strani investitori bolje znaju od hrvatske Vlade kako funkcioniraju u našoj zemlji i zato ne dolaze", rekao je Jurčić.

Kaže kako za ono što se isplati i što je dobro ne treba "dovlačiti" investitore nego oni sami
dođu po ono što im je isplativo.

Tako su kaže kupili Plivu, INU, T - com, pootvarali trgovačke centre jer su vidjeli koliko su Hrvati kredita otvorili pa su kaže, zaključili da bi oni mogli biti ti koji će im uzeti novac kroz trgovinu.

Stranci bolje znaju od Vlade kako funkcionira hrvatsko gospodarstvo, zato i ne dolaze

"Vlada uopće nema sustavnu analizu problema u hrvatskom sustavu. Oko pet šest stranih revizorskih kuća revidira 80 posto poslovanja tvrtki koje posluju u Hrvatskoj i imaju puno bolje informacije kako funkcionira hrvatsko gospodarstvo", rekao je Jurčić.

Ističe kako Vlada mora imati instituciju koja će "govoriti o zdravlju" hrvatskog gospodarstva, o tome kako funkcionira koji sektor, koji su faktori koji su nedostatni i sl., a Vlada kaže to nema i jedini spas nam je nova pametna Vlada.

Za Grčićevo i Vrdoljakovo upravljanje investicijama kaže kako je takvo direktno upravljanje pogrešno te da je svaka investicija strateška ako je važna.

"Sad su stvorili iluziju tim programom investicija, o tome govore već dvije godine pa ništa od toga. Investicije se događaju ako postoji potražnja za nekim proizvodom i jer nema dovoljno kapaciteta, a kod nas kapaciteti ostaju prazni", istaknuo je Jurčić.

Što se zaduživanja tiče, Jurčić kaže kako je vrh sante leda stanje javnih financija koje završavaju zaduživanjem.

Problem, ističe, nije u javnim financijama jer je to samo dio posla koji je na Vladi.

"Zastrašujuće je da na telefonskoj sjednici odlučuju o novom zaduživanju"

"Problem je što Vlada nema dva temeljna stupa ekonomske politike. Prvi je domaća proizvodnja, a drugi strategija domaće potrošnje. Vlada nema pojma što radi i kritike Instituta za javne financije su 100 posto točne. Ne može se na telefonskoj sjednici odlučivati o novom zaduživanju, a za taj dug su znali već godinu dana. To je jednostavno zastrašujuće", rekao je Jurčić.

Problem je tvrdi i u tome što Vlada ne razmišlja o posljedicama ekonomske politike koju vodi.

"Pa to je isto kao da blagajnik vodi neko poduzeće i vidi da nema novaca u blagajni i naloži da se imovina proda ili da se povećaju porezi. To što Vlada radi konstantnim zaduživanjem i povećanjem poreza je štetno za socijalu, ekonomiju i društvo. Takva politika u normalnim zemljama ne postoji. Dugovi se vraćaju samo proizvodnjom, a ne zaduživanjem", zaključio je Jurčić.

Ekonomski analitičar Slavko Kulić u razgovoru za Index poručuje kako Hrvatska neće doživjeti gospodarski oporavak ukoliko na Vlast ne dođe politički zrela, odgovorna i odlučna vlast, ljudi koji znaju što rade.

Kulić: Dosta je diktature i partijskog sustava, kakav je prije vodio HDZ, a sad SDP

Dosta je bilo, kaže Kulić, diktature kakvu imamo i jedno partijskog sustava, kakav je prije vodio HDZ, a sad SDP.

"Ukoliko će narod konstantno birati one koji su doveli Hrvatsku u probleme i koji nema šanse da shvate problem onda nam se loše piše. Nama su glavni problem upravljački kapaciteti države, naše mogućnosti spram budućnosti postoje, ali trebamo mijenjati taj upravljački kapacitet", rekao je Slavko Kulić.

Tvrdi kako je najteže saznanje da ne znamo stanje duga niti cijenu duga. Narod je tvrdi postao ravnodušan, a zaduženju nema kraja kao ni kraja vlasti s mandatom na dug.

"Dug nas je do kraja onesposobio da stvaramo, u tom smislu postajemo invalidi uma. A Zakon o strateškim investicijama je samo zabluda. Ionako se sve što je izgledalo da je od strateškog značaja prodalo. Čemu taj zakon ako će se u budućnosti opet prodati ono što ima za nas strateški značaj", pita se Kulić.

"Zadužujemo djecu, prodajemo izvore dobara"

"Strane investicije u Hrvatskoj pretpostavljaju političku i pravnu sigurnost na dugi rok, a ne u okolnosti sustava dnevne političke važnosti. Odgovorna Vlast mora osigurati društveni okvir za perspektivu kapitala i rada", rekao je Kulić.

Kaže kako se takvoj politici vođenja zemlje mora stati na kraj jer smo dužni više od onog što imamo zajedno i u javnom i privatnom sektoru.

"Zadužujemo djecu, prodajemo im izvore dobara. Što još reći kad je nama najveća investicija psihijatarska bolnica u Kutini i kad se kulturna institucija  Studentski centar pretvara u sudnicu. Tim manipulacijama vladajućih se mora stati na kraj", rekao je Kulić.

Pročitajte više