Kurdski borci potisnuli džihadiste Islamske države s mosulske brane

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama izvijestio je u nedjelju Kongres o zračnim napadima na Islamsku državu (IS) na sjeveru Iraka, blizu brane u Mosulu koja je bila u rukama te pobunjeničke skupine i čiji je gubitak ugrožavao život velikog broja civila.

"14. kolovoza sam odobrio američkim oružanim snagama da izvedu ciljane zračne udare kako bi poduprle operacije iračkih snaga radi ponovnog zauzimanja brane u Mosulu", napisao je u pismu predsjednicima dvaju domova američkog Kongresa s nadnevkom od nedjelje.

Ti će udari "biti ograničenih razmjera i trajat će dok bude potrebno kako bi se iračke snage poduprlo u njihovim naporima da ponovno zauzmu i nadziru taj važan infrastrukturni objekt", dodao je.

"Gubitak brane u Mosulu mogao bi ugroziti život velikog broja civila i američkog osoblja te objekte Sjedinjenih Država, pa tako i veleposlanstvo u Bagdadu", istaknuo je.

Kurdske snage su, potpomognute tim udarima, u nedjelju preuzele nadzor nad branom, najvećom u Iraku, koja velik dio regije opskrbljuje vodom i strujom a koju su džihadisti zauzeli 7. kolovoza.

SAD koji je 8. kolovoza počeo zračne udare na položaje IS-a, u dva dana - u subotu i u nedjelju - izveo je 23 udara u kojima su uništena vojna vozila i kontrolna točka IS-a.

Irak je zahvatio kaos otkako je 9. lipnja sjeverno od Bagdada počela ofenziva sunitskih pobunjenika koje predvodi IS i koja se početkom kolovoza proširila na sjever Iraka, nagnavši na bijeg dvjestotinjak tisuća ljudi, uglavnom jezida, nemuslimanskog stanovništva koje govori kurdski i kršćana.

Ovi udari su prvo izravno vojno upletanje SAD-a u Iraku nakon završetka povlačenja američkih snaga iz te zemlje koncem 2011.

Steinmeier protiv neovisne kurdske države u Iraku


Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je u nedjelju da je protiv "neovisne kurdske države" u Iraku, kako se ne bi dodatno destabilizirala država.

"Neovisna kurdska država dodatno bi destabilizirala regiju i izazvala bi nove napetosti, vjerojatno s Irakom", objasnio je socijaldemokratski ministar u razgovoru za dnevni list Bild.

On je također izrazio nadu da će se "uspjeti zaštititi teritorijalna cjelovitost Iraka".

Kurdistan je autonomna regija u Iraku, čiji borci su trenutno jedina zaštita od napredovanja džihadista Islamske države (IS) u zemlji. Predsjednik regije Masud Barzani za pružanje otpora traži od Zapada isporuke teškog naoružanja.

Po povratku iz regije u subotu, Steinmeier je ocijenio da je "formiranje nove vlade u Bagdadu s novim premijerom (Hajdarom) al-Abadijem možda posljednja prilika za jedinstvo iračke države".

Steinmeier je u subotu tijekom službenog susreta novog iračkog premijera nazvao "malim svjetlom nade za zemlju".

Irak očekuje da novi premijer al-Abadi formira novu vladu nacionalnog jedinstva.

Mosulska brana oslobođena

Kurdski borci i iračke protuterorističke snage uspjele su potisnuti džihadiste Islamske države s mosulske brane, objavila je u ponedjeljak državna televizija.

Ona navodi vojnog glasnogovornika Kasima Atu koji je kazao da su snage imale zajedničku zračnu potporu, ali nije rekao radi li se o američkim zračnim udarima.

Twitter račun koji pripada medijskoj organizaciji koja podupire Islamsku državu kaže da je brana još uvijek u rukama te skupine.

Agencija AFP još je u nedjelju navečer javila, pozivajući se na nekoliko neimenovanih izvora, da su kurdski borci pešmerge ponovno preuzeli kontrolu nad najvećom iračkom branom koja opskrbljuje vodom i strujom najveći dio regije i neophodna je za navodnjavanje prostranih poljoprivrednih površina, a džihadistima kontrola nad njom omogućuje i da poplave velike gradove nizvodno.

"Brana u Mosulu potpuno je oslobođena", rekao je u nedjelju Ali Avni, dužnosnik glavne iračke kurdske stranke.

Džihadisti Islamske države 8. kolovoza osvojili su branu u ofenzivi pokrenutoj počekom lipnja.

Pročitajte više