Laburisti: "Poslodavci će zbog novog zakona otpuštati starije radnike"

Foto: Hina

TEK MANJI broj zastupnika raspravio je u četvrtak navečer prijedloge izmjena zakona o doprinosima kojim se želi povećati zapošljavanje mladih do 30 godina te zakona o igrama na sreću kojim bi se porez plaćao na sve dobitke.

Zastupnici SDP-a, HDZ-a i HNS-a podržali su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima kojim se propisuje da poslodavac, koji na neodređeno vrijeme zaposli mlade osobe do 30 godina života, u razdoblju do pet godina od početka zaposlenja neće imati obvezu obračunavanja doprinosa na osnovicu, doprinosa za zdravstveno osiguranje, za zaštitu zdravlja na radu te doprinosa za zapošljavanje. Zamjenik ministra financija Igor Rađenović najvažnijim dijelom tog prijedloga zakona drži poticanje zapošljavanja mladih, koje je gorući problem u Hrvatskoj, ali i u Europi. "Očekujemo da će ta mjera potaknuti zapošljavanje mladih kako bi oni dostojanstveno krenuli u život i osnivanje obitelji", kazao je.

I HDZ-ovac Ivan Šuker istaknuo je da treba pozdraviti svaku mjeru koja će zadržati mlade u zemlji, a na problem njihove velike nezaposlenosti upozorila je i Vanja Posavac (SDP).

Suzdržani laburisti o "efektu poništavanja"

Napominjući da će Hrvatski laburisti pri glasovanju ostati suzdržani, Zlatko Tušek upozorio je da će taj zakon dijelu poslodavaca omogućiti zloporabe kod zapošljavanja mladih. "Poslodavci će radije zapošljavati mlade do 30 godina, na koje neće morati plaćati doprinose, ali će otpuštati starije radnike, što će poništiti pozitivne efekte tog zakona", kazao je.

Zamjenik ministra financija predstavio je večeras i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o igrama na sreću, kazavši da su izmjene zakona jedna od mjera smanjenja deficita proračuna. Njime se, za razliku od važećeg zakona, predlaže plaćanje poreza na sve dobitke u igrama na sreću, a Vlada od toga u idućoj godini očekuje prihod od 165 milijuna kuna. Oporbeni zastupnici HDZ-a, HSU-a i Hrvatskih laburista upozorili su da će oporezivanje dobitaka uzrokovati smanjenje broja igrača, iako smatraju da to ovisnike o klađenju neće odvratiti od njihove ovisnosti. Napominjući kako HDZ neće podržati taj zakon, Ivan Šuker je rekao kako bi se trebao uvesti porez na internetsko klađenje, koje je sada, po njegovoj ocjeni, izvan kontrole. Uz to, drži da bi i oko 2000 ljudi zaposlenih u kladionicama moglo ostati bez posla. Prijedlog zakona podržali su klubovi HNS-a i SDP-a.

Pročitajte više