Laburisti suspendirali člana koji je napao katoličku aktivisticu; Ona izjavljuje: Podsjetio me na rat i četnike

Foto: Igor Kralj/Pixsell; Screenshot: Osječka TV/Bujica; Video: Dario Dalmacija/Index

KAKO smo doznali, Neven Kovačić član je Laburista. Bio je kandidat zagrebačkog ogranka stranke za izbore za EU parlament, no nije prošao na glasanju. "Poduzet ćemo ono što je u našim aktima predviđeno za takvu situaciju. Osuđujemo takav čin jer svatko ima pravo na iznošenje svog stava. Čin nasilja bez obzira s koje strane dolazi nije prihvatljiv i nećemo ga tolerirati. Stranka će pokrenuti postupak i ja vjerujem da će gospodin biti isključen iz stranke. To što se dogodilo nije u skladu s našim principima i svjetonazorom", rekao je za Index Zvonimir Međeral, potpredsjednika Laburista.

Suspendiran Kovačević

Koji sat kasnije stigla je i obavijest iz Laburista.

"Potpredsjednica Hrvatskih laburista - Stranke rada Nansi Tireli temeljem članka 21. stavka 1. Statuta te članka 15. stavak 3. točke c) i k) Etičkog kodeksa donijela je Odluku o suspenziji člana stranke Nevena Kovačića. U obrazloženju se navodi kako je Neven Kovačić svojim neprimjerenim ponašanjem u subotu 20. rujna 2014. godine za vrijeme održavanja prosvjeda „Raskinimo Vatikanske ugovore“ održane na Cvjetnom trgu u Zagrebu počinio najtežu povredu Etičkog kodeksa Stranke i to odredaba članka 15. stavka 3. točaka c) i k). Neven Kovačić za vrijeme održavanja spomenutog skupa nasrnuo je na građanku i nanio joj fizičke ozljede čime je demonstrirao nasilno ponašanje i vrijeđao građanku na vjerskoj osnovi čime je počinio diskriminaciju na javan način. Zbog navedenog, a sukladno ovlastima, predložila je Sudu časti da donese odluku o isključenju iz Stranke Nevena Kovačića.", stoji u priopćenju kojega su objavili Laburisti na svojim stranicama.

Ružica Ćavar: Podsjetio me na četnike

Tema jučerašnje emisije Bujica na Osječkoj televiziji bio je napad na stariju katoličku aktivisticu tijekom prosvjeda protiv crkve u subotu. Kratki intervju Bujancu, u bolnici u kojoj se nalazi, dala je napadnuta 77-godišnja Ružica Ćavar.

Prvo je kazala kako želi demantirati medije koji su objavili kako je ona izazvala incident.

"Piše se da sam ja išla trgati plakate tih udruga, a to je daleko od istine. Mi smo došli s našim plakatima, željeli smo mirno i dostojanstveno prosvjedovati, željeli smo naše plakate postaviti pored njihovih. Kada smo ih počeli postavljati, došao je jedan aktivist i potrgao i zgužvao naše plakate.  Ja sam bila revoltirana, pitala ga zašto to radi, a onda sam instinktivno pošla na njihove plakate, otrgnula sam jedan plakat... Zamijetila sam da jedan snažan čovjek trkom ide prema meni, nasrnuo je na mene i najjačom snagom me lupio po lijevoj ruci, nikad nisam osjetila takvu bol. Sva silina je bila u tom njegovom udarcu, sva silina njegove mržnje, mržnje prema nama koji imamo drugačije mišljenje. Ja sam pala, instinktivno sam sačuvala glavu da ne udarim o tlo, nisam osjećala nikakve druge udarce, potekla mi je krv na nos, mislim da je potekla zbog udarca, zbog napetosti.. Odmah su došli policajci, ja se nisam mogla podići, nisam imala kontrolu nad rukom, povremeno sam osjećala neurološke trzaje, imala sam strašne bolove", priča Ružica Ćavar pred kamerama.



"Kad je tako nasilno, zločinački nasrnuo na mene, to me podsjetilo na Domovinski rat, na četnike, agresore koji su nasrtali na hrvatske vojnike i civile, starce, žene i djecu. Potrebno mi je teško kad se branitelji obraćaju, kad čujem kako oni žive, i onda dođu takvi pokvarenjaci i njihove udruge koje se množe kao štakori i uzimaju milijarde kuna, i onda oni manipuliraju ljudima i kažu da bi se od novca koji se daje crkvi mogle graditi škole i vrtići.", dodaje Ružica Ćavar koja je pokazala i plakat s natpisom: "Dosta nam je crvene kaljuže".

"To me asocira na Josipovića koji je u kampanji rekao da će zacrveniti Hrvatsku.", objašnjava.

Napadač se nudio da pomogne Udruzi David?

Kako je objavljeno u prilogu, napadač Neven Kovačić ima 58 godina, 2 metra i 100 kilograma, vlasnik je turističke agencije, aktivan je u esperanto krugovima. Surađuje s brojnim turističkim agencijama, a neke njegove projekte financiralo je Ministarstvo kulture. Jednom prilikom pisao je Udruzi David i nudio im svoju pomoć.

"Obavještavamo Hrvatsku javnost kako određeni krugovi oko Katoličke crkve svoje frustracije i mržnju vrlo često liječe imenom Udruge David i to čak onda kada za to nemaju nikakav direktan povod. Kod posljednjeg incidenta koji se dogodio na prosvjedu za ukidanje Međudržavnih ugovora RH - SS dovoljno je bilo što smo prosvjed podržali da bi nas neki mediji razapeli. Naime, vinovnik napada na Cvjetnom trgu nam je nepoznat, no ipak smo mi po nekima odgovorni, jer je taj čovjek nešto napisao na našem facebooku.", priopćili su iz Udruge David.

U prilogu je nekoliko izjava dao i Ivan Miklenić, koji je rekao da je zapanjen količinom mržnje koju je vidio u ovom činu. 

Nekoliko stotina građana okupilo se  u subotu na prosvjedu "Raskinimo vatikanske ugovore" kojeg je organizirao niz udruga okupljen u neformalnu platformu Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku, a održao se na Cvjetnom trgu.

"Što se tice incidenta, još jednom ponavljamo: iskreno nam je žao što se to dogodilo, želimo gđi Ćavar brz oporavak, a nasilniku koji s nama nema baš nikakve veze želimo najstrožu zakonsku kaznu. No, svjesni smo da je ovaj incident zasjenio sam skup pa i samo poruku, a nažalost živimo u takvom društvu da izgleda kako naše iskreno žaljenje i osuda nasilja baš nista ne znače onima koji nam stranicu zatrpavaju tonama mržnje, psovki, prijetnji i poziva na linč. Njima je zapravo svejedno što se zapravo dogodilo i savršeno ih ne zanima činjenica da napadač nema veze s nama - imaju svoj crno bijeli svijet i sheme u kojem su eto dobili za njih savršen objekt mržnje.", napisali su organizatori prosvjeda ogradivši se od napada.

Što se dogodilo u subotu pogledajte u videu:

Pročitajte više