Lalovac: Hrvatska na poreznim prijevarama gubi 7 milijardi kuna, odzvonilo je tajnim računima

Foto: Hina

HRVATSKA 2015. kreće u snažniju borbu protiv poreznih utaja. Nakon nedavnih razgovora u SAD-u ministar financija Boris Lalovac sredinom idućeg tjedna odlazi u Njemačku gdje će potpisati ugovor o razmjeni podataka o financijskim računima. Time će država dobiti pristup podacima s bankovnih računa hrvatskih građana iz 52 zemlje.

Porezne prijevare velik su problem u SAD-u i Europi. Ni Hrvatska nije izuzetak kad se radi o novcu koji se sakrije od države, potvrđuje ministar Lalovac u razgovoru za Media servis.

''Ako uzmete samo prosjek EU, ako bi primijenili taj postotak na hrvatski BDP, to bi bilo oko 7 milijardi kuna. To su ogromni iznosi. U nekim europskim zemljama taj postotak je veći, u nekima je manji'', rekao je Lalovac.

U suzbijanju takve prakse Poreznoj upravi pomoći će i američki kolege koji krajem godine dolaze u Zagreb na dogovor oko uspostave novog sustava protiv utaje poreza i prijevara. No prije toga ministar financija će put Berlina na potpisivanje Mnogostranog sporazuma nadležnih tijela o razmjeni informacija o financijskim računima.

''Znači, na iznosima i glavnice i novaca što imaju na računima, gdje ćemo imati automatsku razmjenu podataka. A ne kao dosada, da morate otvoriti nekakav nalog ili da morate imati neku određenu istragu da bi mogli doći do tih podataka. Sad ćemo do njih dolaziti automatski. Potpisom tog ugovora već u 2015. i 2016. godini prikupit ćemo puno veće količine informacija. A zajedno s američkim kolegama, jer ubrzo potpisujemo i tzv. FATC-u sa SAD-om (Foreign Account Tax Compliance Act), i u tom dijelu će biti dvosmjerna razmjena informacija. Dakle, u 2015. dosta posla za ove koji se bave utajom poreza'', najavio je Lalovac.

"Izvlačenju novca i tajnim računima je odzvonilo u Europi, Americi, a sad je odzvonilo i u Hrvatskoj"


Spomenuti američki porezni zakon, donesen početkom prošle, a u primjeni od srpnja ove godine, omogućuje suradnju s međunarodnim financijskim institucijama s ciljem suzbijanja utaja preko u inozemstvu otvorenih računa američkih pojedinaca i tvrtki. Hrvatska javnost ovih dana, pak, sa zanimanjem prati istragu nad kompletnom zagrebačkom gradskom upravom i partnerima, a posebno visoke iznose ponuđenih jamčevina. I dok se početkom godine glavni državni odvjetnik požalio da unatoč očitom nesrazmjeru prihoda i imovine često nema suradnje s drugim nadležnim institucijama, u ovom konkretnom slučaju Porezna uprava sudjeluje u istrazi, a podaci su proslijeđeni policijskom USKOK-u. I ministar financija potvrđuje da dolazi vrijeme nove, snažnije suradnje.

''Mogu reći da s glavnim državnim odvjetnikom imamo izvrsnu suradnju. Sada formiramo Ured za velike porezne utaje koji svakodnevno razgovara s glavnim državnim odvjetnikom i to se sada iz temelja mijenja. Uspostavili smo suradnju na svim razinama, ona je sada potpuno nova. I vrlo brzo ćemo pokazati rezultate obrade zahtjeva koje mi obrađujemo. Evo, pustite nas nekoliko mjeseci da vidimo, jer sad su se formirali i imamo dosta posla. Učinci će se vidjeti svakako ako ne do Nove godine, onda početkom sljedeće'', rekao je Lalovac.

Znači li to da je konačno odzvonilo izvlačenju novca i tajnim računima u inozemstvu? ''To je odzvonilo u Europi, Americi, a sad je odzvonilo i u Hrvatskoj'', poručuje Lalovac za Media servis.

Pročitajte više