Lalovac: U travnju moramo dostaviti mjere za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža

Foto: Hina

HRVATSKA će do sredine travnja morati donijeti paket mjera za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža, izjavio je u utorak hrvatski ministar financija Boris Lalovac, nakon sastanka Vijeća EU-a za financije i gospodarstvo (Ecofin).

"Bilo je govora o korektivnim mjerama za sve članice i naglašeno je da Hrvatska mora hitno donijeti paket mjera do sredine travnja, koji će se razmatrati u svibnju", rekao je Lalovac nakon sastanka.

Europska komisija je krajem veljače utvrdila, drugu godinu zaredom, postojanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i specifični monitoring.

Ako Komisija ocijeni da hrvatski nacionalni reformski program ne nudi jamstvo da se ide prema ispravljanju neravnoteže, onda se protiv Hrvatske pokreće korektivni postupak.

Problem deficita i javnog duga

Na upit kakve će mjere hrvatska vlada donijeti, Lalovac je rekao da su do sada već poduzeti znatni napori te da se o daljnjim koracima mora donijeti politička odluka.

"Hrvatska vlada je smanjila primarni deficit s 4,8 posto na oko jedan posto koliki je sada. Dakle, znatni napori su već napravljeni. Međutim, ostaje problem deficita i javnog duga. Najvjerojatnije će mjere ići prema javnoj upravi, zdravstvu i ovim dubinskim analizama koje smo radili kroz ovih pet mjera. Ali budući da se radi o političkoj odluci, ostavit ćemo užem kabinetu da odluči u kojem će se smjeru ići u tih pet velikih područja", rekao je Lalovac.


Lalovac ističe da se, unatoč izbornoj godini, moraju donijeti ambiciozne mjere.

"Mislim da se mora biti ambiciozan. Riječ je o gospodarskom rastu i javnom dugu", rekao je Lalovac, dodajući da se ne treba zamarati time kako se pojedine velike zemlje članice tretiraju u EU-u, poput Francuske, koja je treći put dobila produljenje roka za spuštanje proračunskog deficita ispod tri posto, a o čemu je bilo riječi na sastanku Ecofina.

"Nas to ne zanima. Mi ćemo ispuniti svoje zadaće i trebali bismo biti puno proaktivniji", rekao je Lalovac.

Ministar je rekao da se ne razmišlja o uvođenju novih poreza niti o uvođenju poreza na imovinu, što je Komisiji bilo najavljeno.

"To je vrlo važno političko pitanje, koje traži i sređivanje katastarskih i zemljišnih knjiga. Mislim da uži kabinet zasad ne razmišlja u tom smjeru", kaže Lalovac.

Rekao je da zasad nije bilo riječi o zamrzavanju uplata u drugi mirovinski stup.

Konverzija franka u eure "jedna od prihvatljivih mjera"

Ministar je najavio da bi kroz nekoliko mjeseci mogao biti riješen veliki problem kredita u švicarskim francima, ali i problem ljudi koji teško otplaćuju kredite i u eurima.


Objasnio je da je konverzija kredita iz švicarskih franaka u eure jedna od prihvatljivih mjera i da ostaju za riješiti neka pitanja poput otpisivanja dijela glavnice kako bi ju se svelo na razinu kao da su krediti od početka bili u eurima.

"Radimo različite modele, koliko će snositi država, kroz određene porezne olakšice, a koliko će banke preuzeti na sebe. Radimo to i računovodstveno da ne padne sve u jednu godinu na teret banaka, da ne bi odmah bile na gubitku", kaže Lalovac.

Pri tome, oni koji su uzeli kredite u švicarskim francima ne bi smjeli biti u privilegiranom položaju o odnosu na one koji su od početka uzeli kredit u eurima. "To je nekakav model koji bi zadovoljio obje strane".

Pročitajte više