Lalovac o novom zaduženju: Jeftinim novcem zatvaramo skupe dugove, to je ušteda za Hrvatsku

Foto: Hina

NA JUČERAŠNJE izdavanje 1,5 milijardi eura obveznica po povijesno niskim kamatama osvrnuo se ministar financija Boris Lalovac. Interes je bio za čak 7 milijardi, a ročnost nam je povećana.

"Samo na ovome izdanju obveznice RH bi mogla godišnje mogla uštedjeti oko 350 milijuna kuna manje kamata u budućnosti plaćati. Ukoliko uzmemo da smo se prošlih godina zaduživali po 6 posto, danas je to 3 posto. Znači, 350 do 300 milijuna kuna godišnje. U deset godina je nešto više od 3 milijarde kuna. Ako znamo da su sada kamate u proračunu 10,5 milijardi od 13 milijardi, 80 posto se odnosi na kamate, znate koje je to rasterećenje za buduće troškove kamata u proračunu", rekao je Lalovac.

Bitno je spomenuti da se ne radi o novim dugovima nego zatvaranju postojećih koji su osjetno nepovoljniji. Vidljivo je povjerenje financijskih tržišta i institucija prema nama. Reforme se rade, treba ih ubrzati, svjestan je Lalovac koji očito kreće u ozbiljno refinanciranje dugova, stabiliziranje javnog duga i izlazak iz prekomjernog deficita. Zaduženja će biti još, a vrijeme jeftinog novca bi moglo potrajati još dvije godine.

"Nama je sada primarni deficit negdje oko 0,8 posto što znači da nam sav deficit ide na kamate. Svako rasterećenje, a jeftinog novca u svijetu ima. Moj zadatak je da gdjegod jeftinog novca ima da zatvorimo stare, skupe dugove, to je velika ušteda za Hrvatsku. Ne radimo nova zaduženja, nego vraćamo dugove koji su nam 6 posto, 7 posto skupi. Nemamo investicijski rejting, ali učinit ćemo sve, skupe kredite zamijeniti jeftinijima, vidite da to rade države Europske unije", rekao je Lalovac.

Građani mogu očekivati niže kamatne stope


Jeftinije zaduženje države, dovodi i do jeftinijeg zaduženja građana.

"Znači da građani imaju manje kamate i na stambene kredite i na tekuće minuse. Ovaj period ako bude oko godinu do dvije, hrvatski građani mogu očekivati niže kamatne stope", poručio je Lalovac.

Plan Milanovićeve Vlade očito glasi - ozbiljno restrukturiranje javno duga.

"Da o ozbiljnom restrukturiranju javnog duga, razgovaram i s guvernerom, ali i sa svima koji mogu pomoći da Hrvatska može doći do jeftinog kapitala. Mislim da je to jedan od strateških interesa da napokon možemo smanjiti jako visoke kamate", rekao je Lalovac.

Pročitajte više