Lavrov u Mariboru: Trebaju se ukloniti umjetne prepreke za Južni tok

Foto: FAH

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastao se u utorak u Mariboru sa slovenskim ministrom vanjskih poslofva Karlom Erjavcem, a razgovarali su o plinovodu Južni tok, ukrajinskoj krizi i situaciji u jugoistočnoj Europi.

Lavrov je u izjavi nakon sastanka s Erjavcem, kojem je nazočio i slovenski predsjednik Borut Pahor, rekao da treba ukloniti prepreke koje se postavljaju plinovodu koji treba povezati Rusiju s južnom i zapadnom Europom.

"Uvjereni smo da je sad potrebno ukloniti sve umjetne prepreke na putu realizacije tog projekta te djelovati u skladu s već potpisanim dogovorima", rekao je Lavrov.

Glede ograničenja i uvjeta koje Europska komisija postavlja za gradnju plinovoda kroz države članice EU-a, Bugarske, Mađarske i Slovenije, Lavrov je rekao da "retroaktivna uporaba" nekih propisa ne odgovara "normama međunarodnog prava ni praksi suradnje civiliziranih država", izrazivši nadu da će Europska komisija ponovno aktivirati radnu skupinu za rješavanje svih otvorenih pitanja vezanih uz realizaciju projekta Južni tok.

"Rusija je zainteresirana za realizaciju svih dogovora koji su bili zacrtani u sporazumima naših vlada, kao i u drugim važećim dokumentima", kazao je ruski ministar vanjskih poslova.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Lavrov je rekao da treba učiniti sve kako bi se spriječila uporaba sile, ocijenivši da i Europska unija treba inzistirati na prioritetnom prekidu vatre.

Erjavec: Usklađivanje Južnog toka nakon uspostave Europske komisije

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u utorak da su prepreke gradnji plinovoda Južni tok više administrativne nego političke naravi.


"Sve više se čini da se radi o administrativnim, a ne političkim preprekama. Ako je plinovod Sjeverni tok od Rusije do Njemačke postavljen u skladu s pravnom stečevinom EU-a, ne vidimo nikakve prepreke da se to omogući i za projekt Južni tok", rekao je Erjavec nakon susreta s ruskim ministrom vanjkih poslova Sergejem Lavrovom.

"Očito je da će glede Južnog toka trebati pričekati da punim kapacitetom počne djelovati nova Europska komisija. Milsim da će tada ponovo početi razgovori o postavljanju plinovoda Južni tok i njegovom usklađivanjui s pravnim poretkom EU-a", rekao je Erjavec.

Na pitanje ruskih novinara koji prate Lavrovljev posjet o istinitosti informacija da je SAD na Ljubljanu izvršio pritisak da do posjeta Lavrova Sloveniji ne dođe, Erjavec je rekao da je Slovenija dobila signal da je Washington zbog tog posjeta zabrinut, ali da mu je američki državni tajnik John Kerry dao jamstva da za njega ne postoje nikakve zapreke.

Lavrov je tijekom radnog posjeta Mariboru položio vijenac na mjestu gdje se u blizini tog grada nalazio logor Melje za sovjetske ratne zarobljenika tijekom II. svjetskog rata.

Pročitajte više