Lažna uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti radnika: Otac ministra Bauka ponovno optužen

Foto: Hina

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv sedam osoba zbog više kaznenih djela. Među optuženima je i direktor Kavadura, Miro Bauk, otac ministra uprave Arsena Bauka. To mu je već druga optužnica. Prva je dignuta prije koju godinu zbog nezakonite eksploatacije kamena, no izmjenama zakona djelo je dekriminalizirano pa je iz tog razloga obustavljen kazneni postupak.

Index je o tome pisao, a Arsen Bauk nam je pojasnio da se radilo o izmjenama Kaznenog zakona iz 2011. godine iz doba kada je HDZ bio na vlasti. U to vrijeme oporbeni SDP nije sudjelovao u donošenju zakona, prisjetio se ministar Bauk..

Bauk i ostali poticali liječnika na kazneno djelo

Sada Bauka, zajedno sa još petoro direktora tvrtki i obrta iz Splita i Nerežišća terete da su poticali Milana Š., liječnika medicine rada u Supetru, da izda uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti radnika bez da je uopće pregledao radnike. Istražitelji su utvrdili da je tako lažno izdano uvjerenja za čak 30 radnika, uključujući i ono za tatu Bauka. 

Uz direktore koji se terete za poticanje liječnika, optužen je zapovjednik iz Brodospasa koji je dobio svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti premda nije obavio pregled.

Devet godina država se bori sa Kavadurom za potraživanje od gotovo 7 milijuna kuna

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i dalje, punih devet godina, vodi spor sa Kavadurom u vlasništvu Pave Drpića oko prijava Državnog inspektorata za nezakonitu eksploataciju kamena na polju Banja. Radi se o tužbi države teškoj gotovo 7 milijuna kuna, a tome treba pridodati i značajne kamate s obzirom na trajanje spora. 

Index je otkrio da je slučaj u supetarskom sudu bio zamrznut pune četiri godine, dok je za to vrijeme Ministarstvo gospodarstva u eksploatacijsko polje uvelo novog koncesionara kojeg vodi zet vlasnika Kavadura. Državno odvjetništvo zatražilo je blokadu imovine Kavadura kako bi se spriječilo da se tvrtka likvidira, što bi značilo da država, čak i u slučaju da dobije spor, gubi mogućnost naplate. U uvođenju novog koncesionara sudjelovao je i šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, načelnik Sektora za rudarstvo Državnog inspektorata, istog onog tijela koje je podnijelo prijavu protiv Kavadura zbog nezakonite eksploatacije. Mikulić kaže kako nije znao za vezu starog i novog koncesionara, niti je povezao mogućnost da Kavadur ode u likvidaciju gubitkom koncesije.

 

Pročitajte više