Le Pen podržala radikalnu grčku Syrizu, a iz nje odgovorili: Njezina podrška je lažna i odvratna

Foto: FAH

MARINE LE PEN, predsjednica francuske Nacionalne fronte, jedne od najjačih stranaka krajnje desnice u Europi, u utorak je izjavila da se nada pobjedi grčke radikalno lijeve stranke Syrize na parlamentarnim izborima u toj zemlji 25. siječnja.

"Potpuno vam suvislo govorim", rekla je Le Pen za list Le Monde dodavši kako potpora Syrizi ne znači da je ona pristalica ekstremne ljevice.

"Ne slažemo se u potpunosti s programom te stranke, osobito kada je posrijedi pitanje imigranata, no veselit će nas ako pobijede na izborima", rekla je. Marie Le Pen smatra da u Europi postoji otpor prema totalitarizmu koji predstavljaju Europska Unija i njezini suučesnici, a to su financijska tržišta.

Syriza: Njezina simpatija nam je odvratna

Izjave predsjednice Nacionalne fronte izazvale su žive reakcije članova Syrize.

"Syrizin program potpuno je različit od programa ekstremne desnice. Navodna simpatija gospođe Le Pen prema Syrizi lažna je i odvratna", napisao je na Twitteru eurozastupnik i član te grčke stranke Dimitris Papadimoulis.

Grčka stranka na čelu s Alexisom Tsiprasom najavila je da će okončati politiku strogih mjera štednje i mnoge reforme, zaustaviti privatizaciju i suprotstaviti se Europskoj uniji oko pitanja duga zemlje. Na izborima u nedjelju ta bi stranka, kako sada pokazuju ankete, mogla osvojiti 33,5 posto glasova birača.

Pročitajte više