Legenda borbe protiv korupcije Monica Macovei se kandidirala za rumunjsku predsjednicu

Screenshot: YouTube

BIVŠA rumunjska ministrica pravosuđa Monica Macovei, legenda borbe protiv korupcije, objavila je u srijedu kandidaturu za predsjednicu države.

Macovei je jedina žena u izbornoj utrci, a Rumunjska do sada nikada nije imala predsjednicu.

"Rumunjska je danas na raskrižju. Ili ćemo ići naprijed, ili se možemo vratiti natrag deset ili dvadeset godina", kazala je 55-godišnja Macovei, koja se kandidira kao neovisna kandidatkinja desnice.

Njezina Liberalno-demokratska stranka podržat će jednog drugog kandidata na izborima u studenome.

"Ne dijelim desnicu nego joj pomažem jer sam jedina kandidatkinja koja može pobijediti Victora Pontu", sadašnjeg premijera i kandidata Socijaldemokratske stranke, objasnila je na konferenciji za novinare.

Obećala nastaviti borbu protiv korupcije

Obećala je da će nastaviti borbu protiv korupcije kako bi osigurala veća sredstva za zdravstvo i obrazovanje.

Tužiteljica i odvjetnica za ljudska prava, Macovei se proslavila na političkoj i europskoj sceni kao ministrica pravosuđa od 2005. do 2007. Rumunjska se tada pripremala za ulazak u EU, a Macovei, neumoran borac protiv korupcije, postavila je zakonske temelje koji su osigurali neovisnost sudaca. No time je stekla i velike neprijatelje.

Njezinu kandidaturu do sada nije predvidjelo nijedno ispitivanje javnog mnijenja. Socijaldemokrat Victor Ponta smatra se izbornim favoritom, a slijedi ga gradonačelnik Sibiua u Transilvaniji Klaus Iohannis, koji bi trebao biti zajednički kandidat dviju glavnih stranaka desnice.

Pročitajte više