Lehman Brothers izašao iz bankrota: Posrnuli financijski gigant kreće s isplatom dugova

NEKADA jedan od najvećih divova američkog financijskog sustava, banka Lehman Brothers izašla je iz bankrota i uskoro će početi isplaćivati dugove svojim kreditorima, javlja BBC.

Propast Lehman Brothersa 15. rujna 2008. godine smatra se vrhuncem i ključnim trenutkom financijske krize. Banka će početi vraćati ukupno 65 milijardi dolara svojim kreditorima, počevši od 17. travnja. Od tog će se iznosa u prvom valu vratiti oko 10 milijardi dolara, stoji u priopćenju iz banke.

Ovaj potez još ne označava definitivan kraj Lehman Brothersa. Banka će nastaviti poslovati iz istog ureda na Manhattanu kao i prije bankrota i prodavati imovinu prije nego se zatvori. Ono što je značajno u izlasku iz bankrota je činjenica da Lehman više ne mora tražiti dozvolu suda za prodaju imovine.

Apsolutni rekorder - izgubio 639 milijardi dolara

Lehman je u rujnu 2008. godine doživio neviđeni bankrot. Banka je izgubila vrtoglavih 639 milijardi dolara, a njezin je bankrot uzrokovao propast banaka i tvrtki diljem svijeta. Lehmanov je pad uvelike doprinio pojavi recesije.

Prije bankrota Lehman je zapošljavao oko 25.000 ljudi i bio je četvrta po veličini investicijska banka u Sjedinjenim Američkim Državama, da bi se taj broj na vrhuncu bankrota smanjio na svega 735. U siječnju ove godine zaposlenih je bilo svega 400-njak.

Pročitajte više