Leko ne očekuje napetosti u Kninu: "Nije ni mjesto ni vrijeme za politiku, nego za sjećanje na poginule"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Josip Leko danas je kazao da ne očekuje nikakve napetosti sutra u Kninu na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja".


Leko je u povodu sutrašnjeg praznika na splitskom gradskom groblju Lovrinac položio vijence kod Središnjeg križa te na groblju branitelja i na spomen obilježju poginulim Bošnjacima-muslimanima braniteljima u Domovinskom ratu, kao i u Parku branitelja ispred splitske Gradske uprave.

Na upit novinara očekuje li da će sutra na središnjoj proslavi u Kninu biti izraza nezadovoljstva, Leko je kazao da time nije opterećen te da ga više zanima budućnost. Istaknuo je da sutrašnji dan smatra praznikom slobode koji trasira budućnost hrvatskog društva, naroda i države.

"Hrvatsko društvo je demokratski zrelo"

"Želio bih da se u okviru demokracije i slobode ovaj dan slavi za deset, dvadeset, trideset, sto i sto pedeset godina - dakle trajno na istim principima demokratskog društva uvažavanja i tolerancije. Mislim da idemo u tom smjeru. To je dobro i to me čini sretnim", rekao je Leko.

Zamoljen da komentira izjavu generala Ante Gotovine da neće doći na proslavu u Knin radi, kako se izrazio novinar, očekivanja da će se ponoviti događaji iz Vukovara kada je došlo do nesporazuma između državnog vodstva i sudionika kolone, Leko je istaknuo da je hrvatsko društvo "demokratski zrelo i stabilno te treba poštivati demokratske institucije i kroz njih rješavati sve naše sporove, pitanja i interese". "Nadam se da je to put kojim idemo", dodao je Leko.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je također položio vijence na Lovrincu, izjavio je kako se slaže s predsjednikom Sabora da sutrašnji praznik ne treba politizirati. "Nije mjesto ni vrijeme ovih dana za bilo kakvu politiku, nego samo sjećanje na poginule i na sve one koji su napravili to da možemo slaviti ovaj dan", kazao je Baldasar.

Vijence su na splitskom groblju položili i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Robert Hranj, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, izaslanstvo Policijske uprave splitsko-dalmatinske te izaslanstva braniteljskih udruga.

"Više od 1.100 muslimana položilo živote za temelje hrvatske države"

Kapelan HRM-a don Branimir Projić je predvodio kratku molitvu rekavši kako trebamo biti ponosni na branitelje koji su izvojevali slobodu Hrvatske. Dodao je da Hrvatska ima snage za "bolju Hrvatsku" te da se "loši promašaji u društvu vraćaju u budućnosti".

Na spomen obilježju Bošnjacima-muslimanima palim u Domovinskom ratu molitvu je predvodio glavni splitski imam vahid efendija Hadžić koji je istaknu da su Bošnjaci počašćeni što je vijenac na njihovo spomen obilježje položio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

"Bošnjaci i općenito muslimani su veoma ponosni na svoj doprinos u Domovinskom ratu jer više od 1.100 muslimana je položilo svoje živote za temelje ove hrvatske države", istaknuo je efendija Hadžić. Današnje splitsko obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja organizirali su splitska Koordinacija braniteljskih udruga i Grad Split. Večeras će se u crkvi Sv. Dominka služiti misa zahvalnica te će biti upriličen mimohod branitelja s ratnim zastavama Hrvojevom ulicom preko Rive do Prokurativa gdje će se održati svečani program.

Pročitajte više