Leko smirio situaciju: Mljekari od danas isporučuju mlijeko; Laslo: Pokazali smo im da bez mlijeka ne mogu

MLJEKARI će od danas početi normalno isporučivati mlijeko mljekarama.

Podsjećamo, dogovor je postignut posredstvom predsjednika Sabora Josipa Leke koji je jučer primio predstavnike Kriznog stožera za obranu cijene mlijeka. Dogovorili su da će država i Ministarstvo uložiti dodatna financijska sredstva da bi se približili željenoj otkupnoj cijeni mlijeka.

Laslo: Pokazali smo im da bez mlijeka ne mogu

Mljekari koji su danas prekinuli blokadu i počeli s isporukom mlijeka prisustvovat će sjednici Saborskog odbora za poljoprivredu.

Traže dodatna financijska sredstva kako bi mogli sanirati gubitke u proizvodnji, kaže šef kriznog stožera za obranu mlijeka Antun Laslo.

"Vjerujem da će pomaka biti, ali opet, ne možemo niti blokirati predaju mlijeka, to su dodatne štete. Mi smo im pokazali da bez našeg mlijeka ne mogu poslovati. Dio razuma su pokazali, sada ćemo vidjeti što će biti dalje. Mi smo još uvijek spremni, ako ne budemo riješili ovaj problem napraviti obustavu mlijeka na granici, ali nadam se da do toga neće doći", rekao je Laslo.

"Ništa nam nije konkretno obećano koji će to iznos biti, ali očito je da su gospoda imali razumijevanja, kao i zastupnici u Saboru, da se pod hitno nešto mora učiniti, odnosno jedan dio novca iznaći da bi se ova cijena mlijeka koju mi kao proizvođači tražimo i približno ostvarila", istaknuo je jučer predsjednik Stožera za mlijeko Antun Laslo.

Podsjećamo, maratonski pregovori Ministarstva poljoprivrede i mljekara održani u srijedu nisu prošli uspješno, a mljekari su zaprijetili blokiranjem uvoza mlijeka na granicama. Na kraju su jučer došli na Markov trg tažeći da ih prime premijer ili predsjednik Sabora.

Iako su ranije traženu otkupnu cijenu mlijeka od 4,05 kuna po litri mljekari tijekom pregovora spustili na 3,50 kune, mljekare se s time nisu složile. Ono što one mogu ponuditi, kažu, je 2,43 kune po litri mlijeka. Mljekari se s tim nisu htjeli složiti pa su prekinuli isporuku mlijeka mljekarama. Svoj su prozivod najprije dijelili građanima, a zatim prolijevali.

Pročitajte više