Libija traži međunarodnu zaštitu svojih naftnih polja

Screenshot: YouTube

LIBIJA traži međunarodnu zaštitu svojih naftnih polja, zračnih luka i druge državne imovine jer je njezina vojska preslaba da se suprotstavi naoružanim skupinama, rekao je u ponedjeljak libijski veleposlanik u Egiptu.

Poziv libijskog veleposlanika slijedio je dan nakon što su napadači ispalili rakete tipa grad u pravcu zračne luke Labrak na istoku zemlje, jedne od nekoliko aktivnih zračnih luka u zemlji nakon eskalacije sukoba između naoružanih skupina, tri godine nakon pada režima Moamera Gadafija.

Zapadne zemlje strahuju da bi Libija, veliki proizvođač nafte i članica OPEC-a, mogla potonuti u trajni građanski rat nakon što su se bivši pobunjenički zapovjednici, koji su 2011. srušili Gadafijev režim, okrenuli jedni protiv drugih.

Suprotstavljene skupine pretvorile su u bojno polje glavni grad Tripoli, kao veliki grad na istoku zemlje Benghazi, te natjerale Ujedinjene narode i strana veleposlanstva da evakuiraju svoje osoblje i državljane.

Visoki libijski dužnosnici i novoizabrani parlament privremeno su evakuirani u istočni grad Tobruk kako bi pobjegli od sukoba.

Pročitajte više