Liječnici najavili mogućnost štrajka: "Kolektivni ugovor je potpisan sa sindikatom koji ne predstavlja naše interese"

Ilustracija: Arhiva

VEĆI dio poslijepodneva liječnici okupljeni u sindikatu nezadovoljni ukidanjem kolektivnog ugovora u zdravstvu vijećali su hoće li u štrajk.

Predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika Ivica Babić Media servisu je otkrio idu li liječnici u opći štrajk.

"Uvjetno idu. Ako unutar tri tjedna s Vladom kroz socijalni dijalog ne razriješimo ovaj socijalni spor, liječnici idu u štrajk. Donesena je odluka da se pristupi povlačenju suglasnosti za rad više od 48 sati jer se nama prekovremeni rad ne plaća. Sindikalne pripreme za štrajk će početi, kao da će biti, a ostavljamo tri tjedna vremena i pozivamo Vladu kao svog poslodavca da riješimo spor kako štrajk ne bi ušao u provedbenu fazu", istaknuo je Babić.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić je najavio pregovore o Kolektivnom ugovoru krajem mjeseca. Zbog čega onda prosvjedi. Što je osnovni problem?

"Kolektivni ugovor je potpisan sa sindikatom koji ne predstavlja interese liječnika"

"Ključni je problem je da je potpisivanjem Kolektivnog ugovora sa sindikatom koji nije legitiman za predstavljanje interesa liječnika potpisan ugovor na štetu liječnika. Nije samo u pitanju neplaćanje prekovremenog rada, nego smanjenje niza prava koja smo do sada imali i mi na to nećemo pristati", rekao je Babić.

Babić je upitan očekuje li ipak dogovor s Ministarstvom i hoće li Vlada reagirati na način na koji žele, a kako i pacijenti ne bi bili dovedeni u neugodnu situaciju.

"Ovo sve što mi sada koristimo su zakonom predviđeni alati kojima sindikat prisiljava poslodavca na rješenja koja su prihvatljiva za radnike. Što će Vlada napraviti - ne znam, ali znam što ćemo mi napraviti. Mi ćemo sigurno ići u sve sindikalne akcije, mi ćemo štititi svoju poziciju i svoje interese. Ako zbog svega toga bude određenih poremećaju u sustavu, o tome treba pitati Vladu, a ne nas", zaključuje Babić.

Pročitajte više