Lijepa Kanađanka nakon nesreće "zapela" u Splitu: Leži u komi, obitelj očajnički skuplja novac za liječenje

BIVŠA kanadska profesionalna navijačica, 24-godišnja Anna Leibenko, tijekom odmora u Hrvatskoj, pokraj Šolte, 17. kolovoza je u ranim jutarnjim satima zadobila teške i po život opasne ozljede prilikom skoka u more s broda na kojemu se nalazila s nekoliko prijatelja.

U komi leži u splitskom KBC-u, imala je unutarnje krvarenje na području mozga, a njena obitelj, budući da Anna nije uplatila policu putnog zdravstvenog osiguranja, očajnički pokušava prikupiti vrtoglavu svotu novca potrebnu za plaćanje bolničkih troškova te Annin povratak kući, odnosno u bolnicu u Torontu kamo bi iz Splita trebala biti prebačena.

Otvorili su i internetsku stranicu na kojoj prikupljaju sredstva za Annu, a od potrebnih više od 110.000 američkih dolara (ukupno oko 680.000 kuna) zasad su prikupili oko 40.000 dolara. Annini bolnički računi iznose oko 20.000 dolara (oko 120.000 kuna), a za troškove njenog zračnog transporta u Kanadu treba izdvojiti još 93.550 američkih dolara (oko 560.000 kuna).

Vesela noć i kobni skok

Leibenko je s troje prijatelja 27. srpnja krenula na proputovanje Europom. U Firenzi je proslavila 24. rođendan, potom su otputovali u Grčku, a zatim su stigli i u Hrvatsku. Anna, za razliku od svojih prijatelja, uoči kretanja u europsku avanturu nije uplatila policu putnog zdravstvenog osiguranja, što se naposljetku pokazalo kobnim propustom.

Nakon neprospavane noći na brodu, društvo se tog kobnog 17. kolovoza pred zoru, oko 6 sati ujutro, odlučilo rashladiti u moru. Anna se prilikom skoka u more okliznula i glavom i tijelom udarila o krmu broda.

Annina prijateljica Karina Vottchal ispričala je za Toronto Star kako je Anni prvu pomoć pružila liječnica iz Brazila, koja se nalazila na obližnjem brodu: "Dotrčala je u pidžami i spasila Anni život".

"Možda čuje što se oko nje događa iako je u komi"

Oko 7 sati djevojka je u besvjesnom stanju helikopterom HRZ-a prevezena u splitsku bolnicu. Ondje su ustanovili da ima frakture nekoliko kostiju lica te kontuzije mozga i pluća. Iako je krvarenje u mozgu do sad prestalo, Anna je i dalje priključena na aparate koji je održavaju na životu.

Uz nju je u bolnici njena majka Marina, a Annin brat Artem je kazao kako daje neke znakove života kad se s njom razgovara: "Možda čuje što se oko nje događa iako je u komi. Sad je samo moramo dovesti kući".

Pročitajte više