Linić iskoristio utjecaj i ugrozio istragu: Država utječe na svjedoke!

Foto: FAH

"RIJEČ je o do sada nečuvenom utjecaju na svjedoke od strane Ministarstva financija. I ne samo na svjedoke nego i na sud!", tvrdi odvjetnik Hrvoje Krivić koji zastupa bivšu šeficu porezne ispostave u Osijeku, Ružicu Kovačević, osumnjičenu da je stopiranjem ovrhe nad jednom osječkom tvrtkom oštetila proračun za najmanje 11,8 milijuna kuna.

Bivšoj glavnoj osječkoj poreznici u ožujku je određen istražni zatvor zbog sumnje da je mjesecima stopirala naplatu poreznog duga OLT-u, tvrtki u vlasništvu Željka Biloša, a sada se pod istragom našla i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

Pritisak na sud i svjedoke

Odvjetnik Krivić smatra da priopćenje Ministarstva financija koje potpisuje ministar Slavko Linić, a u kojem tvrdi da nije bilo odgovornosti ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec te prebacuje odgovornost na njegovu klijenticu, predstavlja pritisak na svjedoke i na sud.

"Ako pogledate priopćenje vidjet ćete kako su navedena imena nekoliko službenica. One su na popisu svjedoka u istrazi, ali još nisu ispitane. Od desetak svjedokinja samo su dvije, po našim saznanjima, dale iskaz", kaže odvjetnik Krivić za Index naglasivši da je ovdje riječ o njegovu stručnom mišljenju, a ne o stavu njegove klijentice.

Kovačević je naime izašla iz pritvora uz 100 tisuća kuna jamčevine. Za vrijeme dok se brani sa slobode zabranjen joj je kontakt sa svjedocima. Mjera pritvora ili barem mjera suspenzije ne donosi se u slučaju Čavlović Smiljanec koja je i dalje šefica u Poreznoj i nadređena je potencijalnim svjedocima u istrazi.

Tko je imao uvid u spis?

"Jasno je kako država u ovom slučaju koristi svoj utjecaj na svjedoke", tvrdi na kraju odvjetnik Krivić.

Priopćenje Ministarstva financija vrlo detaljno opisuje slučaj Osijek, no s obzirom da svjedoci nemaju pravo uvida u spis i ne smiju znati tko je što rekao, sada se postavlja i pitanje umiješanosti samog vrha države u istragu! 

Prema kronologiji slučaja, u Ministarstvu financija navode kako su zbog neprovođenja ovrhe nad OLT-om službenu dužnost, uz Ružicu Kovačević, teško povrijedile i voditeljica osječke ispostave Ankica Buzina i voditeljica odjela Mirjana Tomić Martinović te poreznice Jasna Marinović i Dušanka Šekunda. Ružica Kovačević je zlorabila položaj i ovlasti, jer temeljem njezinog usmenog naloga službenici Dušanki Šekunda nije Fini dostavljeno rješenje o ovrsi. Ankica Buzina i Mirjana Tomić Martinović propustile su pak pratiti izvršavanje poslova u postupku donošenja rješenja o ovrsi, te su počinile tešku povredu službene dužnosti jer ovrha nije provedena.

U kronologiji se navodi i kako je utvrđeno da je poreznik za ovrhu Jasna Marinović, kao odgovorna osoba za pravovremeno i kvalitetno izvršavanje poslova, propustila s datumom preuzimanja predmeta pravodobno preuzeti mjere naplate i Fini dostaviti rješenje o ovrsi.
 

Pročitajte više