Linić iznio detalje novog zakona: Uskoro niže trošarine na automobile i luksuzna dobra, cigarete će poskupjeti

MINISTAR financija Slavko Linić danas je u Ministarstvu financija predstavio detalje izmjene Zakona o trošarinama i dijela poreznog sustava za 2013. godinu. Očekuju nas niže trošarine na automobile i druga luksuzna dobra.

Iako Hrvatska još od prvog siječnja 2010. godine ima dijelom usklađen trošarinski sustav s direktivama Europske unije, cilj je njegovo potpuno usklađivanje, kao i usklađivanje posebnog poreza na motorna vozila.

Od 1. srpnja sljedeće godine promjenom trošarina trebali bismo manje plaćati novije i ekološke automobile. Kućanstva se oslobađaju trošarina za plin i električnu energiju. Trošarine za plavi dizel, što je važno za poljoprivrednike i ribolov, ostaju iste.

Ministar financija najavio je da će se detalji o visinama trošarina te koliko će one iznositi znati nakon javne rasprave, no potvrdio je da bi primjerice trebali pojeftiniti kava i sokovi, dok će poskupjeti cigarete.

Također je potvrdio kako se u Vladi razmišlja da neki blagdani koji su do sada bili neradni, u idućoj godini budu radni, ne preciziravši koji.

Linić je odgovorio i na kritike na porez na imovinu te rekao kako bi više trebali plaćati samo oni koji imaju brojnije nekretnine koje nisu u funkciji.

Niže trošarine zbog zadržavanja dohotka od PDV-a

"Mi postajemo dio europskog tržišta, u tom trenutku slijedi bitka za skupljanje PDV-a, što znači da ćemo svakom trošarinom koja u Hrvatskoj poskupljuje proizvod izgubiti PDV jer će se otići u susjedni grad, kupiti i bez problema donijeti u Hrvatsku jer više nema carine niti barijera", rekao je ranije Linić.

Primjena novog sustava trošarina na automobile izračunavala bi se na osnovu vrijednosti i emisiji CO2. "Što znači, jači automobili imaju veću emisiju, platit će veću trošarinu, stariji automobili imaju veću emisiju, platit će veću", pojasnio je Linić te dodao:

"Mijenjamo ekonomsku logiku, a s druge strane se prilagođavamo ulasku u Europsku uniju. Temeljni zakon o trošarinama želimo donijeti već s 1.1., a konkretna rješenja, nešto u siječnju, nešto u srpnju".

Dodajmo i da se s 1. ožujka prelazi s papirnatog na elektroničko praćenje trošarinskih proizvoda poput alkohola, alkoholnih pića i duhana. To je tek dio novosti koje je ministar financija najavio za sljedeću godinu.

Pročitajte više