Linić nezadovoljan Hrvatskom revizorskom komorom: Uskoro raspuštanje Upravnog vijeća

Foto: Damir Pongračić / Cropix

MINISTAR financija Slavko Linić predstavio je godišnje izvješće o radu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za 2012. godinu. Rekao je da je rad HANFA-e bio izvanredan.

"Imali su ogroman broj nadzora, direktnih i indirektnih, kaznenu prijavu, 19 optužnih prijedloga... Nastoje održati stabilnost i sigurnost financijskog tržišta i u biti svih onih koji su ili ulagači ili korisnici. Čak je sve više i poslova na leasing, poslova koji su također stavljeni u nadležnost HANFA-e".

Linić je predstavio i izvješće o radu Hrvatske revizorske komore. Rekao je da ima značajnih aktivnosti komore u 2012. godini: na izradi nacrta prijedloga zakona ali i u izradi smjernica za rad revizora. Proveden je i nadzor rada revizora u 60 revizorskih tvrtki koji je pokazao da dobro rade. Ipak, Linić ističe Komora, koja se bavi nadzorom revizije, nije vodila dobro svoj posao.

"Bez ovlaštenja i odluka Nadzornog odbora, organizirali su edukaciju i donosili odluke o isplati predavača bez odobrenja, što smatram da je neprihvatljivo. Utvrđujemo i da su upošljavali ljude bez odobrenja i samim tim stvorili minus u radu komore od 615 tisuća kuna. To je razlog da predlažemo Vladi neprihvaćanje ovog izvješća za prošlu godinu, a ministar financija će u okviru svojih ovlasti zatražiti smjenu ljudi i raspuštanje Upravnog vijeća", istaknuo je Linić.

A predstavljajući izvješće o radu Agencije za javno-privatno partnerstvo, potpredsjednik Vlade Branko Grčić spomenuo je i između ostalog, Trg pravde i rekao da je to projekt (uz ostalih 20) koji danas ili sutra može krenuti u realizaciju. Projekti su vrijedni oko 2,5 milijarde kuna, a uz Trg pravde obuhvaćaju škole i bolnice.

"Najveći projekt među pripremljenima je projekt Trga Pravde u Zagrebu, vrijedan 180 milijuna eura, i još imamo dva manja objekta u kulturi. Dakle, riječ je o projektima koji danas - sutra mogu krenuti u realizaciju", rekao je Grčić.

Vlada je danas odredila pomoćnicu ministra zdravlja Ljubicu Đukanović kao svog predstavnika u postupku mirenja s Hrvatskim liječničkim sindikatom i Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara.

Pročitajte više