Linić otkupljuje Vjesnikov neboder, država isplaćuje Pavića, Todorića i ostale?

Screenshot; Objektiv

KONTROLNIM ulaskom izaslanstva Fine koje je pregledalo više od 4000 kvadrata aneksa Vjesnika prije skorašnjeg preuzimanja i eventalnog useljenja, prošlog je mjeseca počelo završno komadanje ostataka kompleksa nekadašnjeg novinsko-izdavačkog diva Vjesnika, a sada najvrijednije građevinske parcele u središtu grada procijenjene na čak 80 milijuna eura.

U toj završnoj epizodi višegodišnjeg rata za 32000 kvadrata u sjeni Vjesnikova nebodera, terena za kojeg već postoje planovi gradnje novog poslovnog centra i ‘šume’ nebodera, sada se samo provodi ‘mirovni sporazum’ i već prije postignut dogovor države i krupnog kapitala preko više moćnih multinacionalnih kompanija - Styrije preko Večernjeg lista, Agrokora Ivice Todorića preko Tiska i Allegheny Financiala (nekada Hypo Alpe Adria Consultantsa) – nekretninske tvrtke posrnulog medijskog tajkuna - s uvlasnika EPH Ninoslava Pavića i njegovih partnera, uključivši i onog skrivenoga u Švicarskoj.

Očišćen teren

Dakle, u igri su moćnici: osim države koja preko Vjesnika d.d. polaže pravo na 60,96 posto kompleksa, tu je Allegheny Financial koja polaže pravo na 11,94 posto zemljišta i nekretnina da bi Paviću, pak, konkurentska Styria, izdavač Večernjeg lista i 24 sata, tražila 10,89 posto, a otprilike isto toliko – 10,96 posto, Tisak hrvatskog megatajkuna Ivice Todorića.I dok su dvije posljednje korporacije u posljednji trenutak ušle u nekretninski obračun i ‘očistile’ teren na području Vjesnikova kompleksa – Styria je pretprošle godine u srpnju u samo nekoliko dana ispraznila zgradu Večernjeg lista i preselila ga u podstanarstvo kod 24 sata, a Tisak se preselio u novi distributivni centar na Žitnjaku prošlog ljeta – Pavić i njegove tvrtke grčevito se već godinama trude dokazati pravo vlasništva nad dijelom imovine bivšeg Vjesnika.

Tu je lokaciju, naime, EPH (sada u procesu predstečajne nagodbe) napustio još 2003., preseljenjem Jutarnjeg lista i nekih drugih tvrtki iz Odranske ulice u Hypo-EPH zgradu u Koranskoj ulici. Zemljište i nekretnine u kompleksu Vjesnika EPH i ostale tvrtke uglavnom više ne koriste, ali imaju i potražuju još neka vlasnička prava. Namjerno ističemo da Pavićeve tvrtke, ali i ostali, samo polažu pravo nad zemljištem, jer nitko, ali baš nitko od navedenih moćnih korporacija još i sada nije upisan u zemljišne knjige kao vlasnik ijednog od više od 32.000 kvadrata iznimno atraktivnog zemljišta.

U izvacima iz zemljišnih knjiga nije upisan ni Vjesnikov neboder, ni zgrada – bivše sjedište Večernjeg lista, nego se cijelo zemljište sastoji od tridesetak katastarskih čestica koje se vode kao, vjerovali ili ne, oranice, kuće, voćnjaci, dvorišta i ulice! I to u društvenom vlasništvu, s pravom korištenja u korist nepostojećeg poduzeća na nepoznatoj adresi – Vjesnik, novinsko izdavačko poduzeće, Odranska bb. Uglavnom, vanknjižno vlasništvo nad zemljištem iskoristile su korporacije i postigle dogovor o vlasničkim udjelima na temelju čega su i prodavali dijelove nekretnina, dok je država punih dvadeset godina zanemarivala učiniti sitnicu – pravovremeno se uknjižiti kao vlasnik, a samim time odgovorno kontrolirati tko raspolaže, ali i prodaje tada još državnu (društvenu) imovinu.

U ime države, raspolaganje kompleksom, zemljištem i nekretninama povjereno je Vjesniku d.d. (tiskari u većinskom državnom vlasništvu), koji je u dogovoru sa suvlasnicima – Alleghenyjem, Styrijom i Tiskom tek krajem travnja prošle godine i u mandatu tadašnjeg predsjednika uprave Zlatka Šoštarića od DORH-a zatražio mišljenje i ‘pravorijek’ oko uknjiženja i podjele imovine.

Kosturi iz ormara

Mnogi su već tada poručivali da znači da bi napokon trebali isplivati i papiri koji pokazuju na temelju čega neki suvlasnici polažu prava na dijelove Vjesnika i zašto baš u tom postotku.

Primjerice, Pavić bi morao pokazati ugovore s državom o preuzimanju bivših Vjesnikovih tvtki NIP Revije i Arene, Styria bi trebala pokazati od koga i za koju cijenu je kupila Večernji list, a Todorić bi mogao pokazati ugovore o kupoprodaji Tiska, zlatne koke posrnuloga novinskog biznisa. No, tek se sada, a u sjeni potpunog raspada i rasprodaje preostale državne imovine u režiji Milanovićeve vlade, u službenim dokumentima pojavljuje ‘slučaj’ privatizacije i pretvorbe Vjesnika – jednog od prvih, ako ne i prve, žrtve hrvatske tranzicije. Tako je nedavno u ‘Narodnim novinama’ objavljen oglas kojim se na prijedlog Vjesnika d.d. ‘otvaraju zemljišno-knjižni ispravni postupci’, ali i uknjiženje vlasništva u Vjesnikovom kompleksu prema gore navedenim omjerima. Pri tome ispadaju kosturi iz ormara. Naime, iščitavanjem tog dokumenta napokon se otkrivaju i na koji je način i kako krupni kapital pod, kako mnogi tvrde, sumnjivim okolnostima ušao u sjenu Vjesnikova nebodera. Postavlja se i pitanje odgovornosti bivših vlasti, ali i netransparentnosti i isključivanja javnosti i zaključno – razlozi za neobjavljivanje ugovora o komadanju bivšeg državnog Vjesnika od kojeg sada multinacionalne kompanije očekuju desetke milijune eura dobiti.

Izostavivši pojedinosti pretpovijesti diobene bilance kojom se bivši novinsko- izdavački div NIŠPRO Vjesnik u svibnju 1991. raspao na 11 poduzeća, tek se objavom u Narodnim novinama otkrivaju tko su pravi vlasnici legendarnog nebodera i pratećih objekata. Ostavljajući sada po strani prodaju Večernjeg lista i dosad neobjavljene dokumente na temelju kojih Styria potražuje gotovo 11 posto kompleksa (u vrijednosti gotovo 9 milijuna eura), kao i slična potraživanja Tiska, z animljivo j e v idjeti k ako j e Ninoslav Pavić i njegov EPH ušao u sjenu Vjesnikova nebodera. Naročito jer taj novinski izdavač sada u procesu predstečajne nagodbe s nagomilanim dugom prema bankama, ali i državi od koje traži djelomični otpis dugova, a istovremeno je preko druge nekretninske tvrtke – Allegheny Financiala – Ninoslav Pavić toj istoj državi partner u komadanju državne imovine – Vjesnika u kojem se, vjerovali ili ne, tiska i većina njegovih novinskih izdanja.

Veza Linić - Pavić - Starčević

Ukratko, EPH se u povijesti raspada Vjesnika prvi puta spominje tek nakon sloma bivše NIP Revije Vjesnik sredinom 9 0-ih i o dluke s tečajnog suca kojom su se vjerovnici namirivali iz prodaje njezine imovine (tada 4,96 posto Vjesnika). No, nakon isplate vjerovnika u stečajnom postupku društva NIP Revije Vjesnik, a kako se navodi u Narodnim novinama, ‘neraspoređeni’ poslovni prostori predani su Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP), a te iste poslovne prostore je Hrvatski fond za privatizaciju na temelju ugovora iz travnja 2002. prodao prethodnicima današnjih suvlasnika – EPH-u.

Za koliko novca, na temelju čije odluke i kojeg natječaja, naravno, nije navedeno. Prema našim informacijama, taj posao države i EPH navodno je napravljen neposrednom pogodbom, a u svemu tome ključnu riječ imali su čelnici tadašnjeg HFP-a predvođeni pomoćnikom, kasnije i direktorom HFP-a Krešimirom Starčevićem, koji je svoju karijeru nakon toga nastavio u Hypo banci, treba li to uopće spomenuti - strateškom partneru Pavićeva medijskog carstva, ali i mogućim budućim vlasnikom zgrade EPH ne uspije li dogovor o predstečajnoj nagodbi.

Zanimljivo je istaknuti i da je u to vrijeme potpredsjednik tadašnje Račanove vlade bio Slavko Linić, sadašnji ministar financija što upućuje i na zanimljiv obrat. Naime, u vrijeme Linićevog prvog mandata Ninoslavu Paviću je prodan dio Vjesnika, da bi Pavić sada od Linića tražio oprost dugova, ali i udio u ‘raskusurivanju’ Vjesnikove imovine – čak 11,94 posto od procijenjenih 80 milijuna eura. Ukupno više od 9,5 milijuna eura! I sve to na temelju sporazuma od 1.8.2000. godine kojim su u ‘potpunosti utvrđeni suvlasnički dijelovi’ bivšeg Vjesnika prema kojem je EPH-u pripalo ‘prvih’ 4,18 posto nekretnine.

Kasnije se taj udio, spajanjem s ostalim Pavićevim tvrtkama Arenom d.d. i Sportskim novostima - stečenim također pod također zanimljivim okolnostima, vlasnički udio tog sada posrnulog tajkuna značajno povećao. Naime, pravni sljednici NIŠPRO Vjesnika su nakon utvrđenja suvlasničkih omjera međusobno prodavali i kupovali poslovne prostore te su ih prodavali i trećim osobama. I to bez kontrole države. Tako da je danas Allegheny Financial, izuzevši državu, najveći vlasnik Vjesnikova kompleksa sa 11,94 posto vlasništva. Pavić i partneri tako u svojem vlasništvu, između ostaloga, imaju i prostor bivše redakcije Sportskih novosti u aneksu Vjesnika u Slavonskoj aveniji, djelove Vjesnikova nebodera na 8,10,11,12,13 i 16 katu, dvorišne prostorije u južnom dijelu kompleksa – gotovo cijeli niz zgrada uz Odransku ulicu.

Sve te nekretnine Pavić i partneri većinom bezuspješno pokušavaju iznajmiti ili prodati, iako još u zemljišnim knjigama nisu uknjiženi kao vlasnici. No, na temelju dogovora s državom, prema svemu sudeći - došlo je vrijeme monetizacije ostataka Vjesnika. Prvo je na red došao aneks kompleksa uz Slavonsku aveniju, donedavno sjedište Večernjeg lista, ali i prostor u kojem su bile redakcije neslavno propalog 21.stoljeća, ugaslog državnog lista Vjesnik i još postojećih Sportskih novosti u sklopu Pavićeva EPH – medijskog diva u predstečajnoj nagodbi.

Kako saznajemo preuzimanjem katova i bivših redakcija u aneksu, podruma i djela parkirališta, država preko Fine preuzima brigu i dat će dodatnu novčanu injekciju od kojih desetak milijuna kuna za spas državne tiskare – Vjesnika d.d. (tiskare Pavićevih izdanja), dok će ostali vlasnici tog prostora – Allegheny Financial i Styia – izdavač Večernjeg lista dobiti kompenzaciju nakon uknjiženja vlasništva – obročnom isplatom, zamjenskom nekretninom ili otpisom dugova što bi Paviću u predstečajnoj nagodbi bilo spasonosno rješenje. Todorićev Agrokor, s druge strane, zasad ostaje kratkih rukava. Prema našim izvorima, o uknjiženju vlasništva odluka bi se trebala donijeti tijekom ovog mjeseca, a navodno je i za postignut dogovor države i krupnog kapitala dobiveno zeleno svjetlo Bajićeva DORH-a. I to prije nedavnog slučajnog susreta premijera Milanovića i Ninoslava Pavića pred nužnikom izvjesnog zagrebačkog restorana. U slučaju komadanja Vjesnika nije važno je li to bila mala ili velika nužda.

Objektiv

Pročitajte više