Ljubo Jurčić: Manjak u proračunu moguće je smanjiti preusmjeravanjem novca iz ll. mirovinskog stupa

Foto: Hina

PROMJENA kreditnog rejtinga za Hrvatsku agencije Standard & Poor's iz "stabilnog" u "negativni"zbog prognoze da će javni dug rasti, u suštini pokazuje da ta Agencija predviđa da će Hrvatska nastaviti sa životom iznad svojih mogućnosti pomoću dodatnog posuđivanja novca, a ne od, primjerice, rasta proizvodnje, navodi se u priopćenju stranke Novi vak, koje potpisuje dr. Ljubo Jurčić.

"Vlada ima odgovornost zaštiti Hrvatsku od opasnosti koje donosi rast javnog zaduživanja, no na žalost, javni dug se ne može usporiti, a još manje zaustaviti mjerama koje predlaže ili poduzima Vlada RH. To su kozmetičke mjere potaknute politikom 'pokazati da se nešto poduzima', iza kojih nedostaje jasan plan promjena i programi čije provođenje bi zemlju usmjerilo u povoljnijem pravcu smanjivanja i zaustavljanja rasta javnog duga", navodi Jurčić.

Jurčić smatra da je rješenje za Hrvatsku da se javni dug uspori i zatim zaustavi značajnijim i dugoročnim promjenama, prije svega monetarnog i fiskalnog sustava.

Deficit moguće smanjiti preusmjeravanjem novca iz ll. mirovinskog stupa

"Deficit proračuna može se u roku od godine dana smanjiti za oko 5 milijardi kuna povratom 5% izdvajanja iz drugog u prvi mirovinski stup, kako je to i bilo do 2002. godine. Dodatno usporavanje javnog duga može se postići refinanciranjem dospjelih državnih dugova inozemstvu na domaćem tržištu, u kunama, bez devizne klauzule, uz kamatu ne veću od 2%", navodi Jurčić.


Zaustavljanje rasta javnog duga, mjereno njegovim udjelom u bruto domaćem proizvodu, može se postići samo značajnijim povećanjem domaće proizvodnje, za što bi, osim kvalitetne industrijske politike koju Hrvatska još uvijek nema, najsnažniji utjecaj trebale imati i promjene u monetarnoj i fiskalnoj politici, zaključuje se u priopćenju stranke Novi val.

Pročitajte više