Lobiranje u Hrvatskoj još uvijek nije zakonski regulirano

PREDSTAVNICI Hrvatskog društva lobista (HDL) sastali su se s članovima austrijske udruge lobista (Österreichische Public Affairs Vereinigung – ÖPAV).

Svrha dvodnevnog posjeta s bogatim programom bila je razmjena iskustava oko regulacije lobiranja u Austriji i Hrvatskoj te stvaranje temelja za buduću suradnju između dviju udruga, priopćeno je iz HDL-a.
 
Zakon o lobiranju koji je u Austriji stupio na snagu u siječnju 2013. godine predstavlja izazov za austrijske lobiste, ali i njihove klijente.
 
"Zakon o lobiranju je nužan za zaštitu lobista u obavljanju lobističke djelatnosti i kao takav je važan za podizanje ljestvice legitimnosti profesije", rekao je Peter Köppl, predsjednik austrijske udruge lobista.
 
Smatra kako je poslovanje bez zakona o specifičnoj djelatnosti kao što je lobiranje veoma riskantno u društvima koja tek spoznaju što je to lobiranje.
 
"Regulacija lobiranja u Hrvatskoj dovela bi do veće transparentnosti lobiranja, a zakonom bi se eliminiralo tzv. "sivo lobiranje" ili posredništvo. Hrvatsko društvo lobista će se nastaviti zalagati za uvođenje Zakona o lobiranju te registra lobista i lobističke akreditacije u Hrvatskoj, a kroz međunarodnu suradnju promovirati lobiranje kao legitimnu djelatnost.", rekao je Natko Vlahović, predsjednik Hrvatskog društva lobista.
 
Hrvatska još uvijek nema zakon o lobiranju koji bi omogućio kvalitetno razvijanje profesije, ali i zaštitio hrvatske lobiste, a istovremeno informirao javnost o tome tko, zašto i za koga lobira, navode iz HDL.
 
Održan je i sastanak s predstavnikom austrijskog udruženja industrija, Michaelom Löwyem koji je pojasnio ulogu sindikata, udruga poslodavaca i drugih velikih udruženja u Austriji te njihov jak utjecaj na formiranje javnih politika, te prof. Stefanom Schennachom, austrijskim glasnogovornikom za vanjske i europske poslove i članom Vijeća Europe u Strasbourgu.
 
 

Pročitajte više