Lokalni uhljebi ne žele štedjeti: Zbog porezne reforme najavili veće prireze i komunalne naknade

Foto: Hina

LOKALNIM samoupravama najavljene izmjene poreza na dohodak, koje znače i manje novca u gradskim blagajnama, nisu nimalo dobro legle.

S obzirom da će zbog porezne reforme "musti" manje novca od građana putem poreza, dosjetili su se kako i dalje uspješno puniti blagajne pa su mnogi gradovi najavili povećanje prireza, rast cijena komunalnih naknada, rast cijena vrtića i svih sličnih davanja kojima mogu od građana izvući novac koji "gube" Vladinim pokušajem da se građane bar malo porezno rastereti.

U nekim su se gradovima ipak "pomirili" s činjenicom da će od početka iduće godine imati manji priljev novca u blagajne pa su najavili rezove u vlastitim redovima - smanjenja plaća, smanjenja broja zaposlenih i druge uštede.

No, ima i onih koji su prkosno poručili kako je porezna reforma promašena i kako će se najnoviji potez vladajućih i ovog puta prelomiti na leđima građana kroz povećanja drugih davanja.

"Dio jedinica lokalne samouprave će zasigurno povećati prirez, prije svega što se moraju završiti projekti koji su već započeti", rekao je za RTL Danas predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić dodajući: "To je iznimno loša odluka premijera i ministra financija".

Kad su dobili više novca nisu smanjivali namete građanima, a sad ih žele povećati

Ministar financija Boris Lalovac ne gleda s odobravanjem na takve najave te poručuje kako ne vidi razloga za povećanjem prireza, komunalnih naknada i cijena vrtića jer 2012. godine, kad su se zbog uvođenja novih poreznih razreda blagajne lokalnih samouprava počele više puniti, nitko se nije sjetio smanjiti druge naknade građanima.

"To ne bi trebalo rezultirati povećanjem cijena komunalnih usluga i vrtića. Kada su općine i gradovi dobili 2012. taj dodatni prihod od 700 milijuna kuna, to nije rezultiralo smanjenjem cijena vrtića, nije rezultiralo smanjenjem prireza, tako da ne bi to trebalo ići u tom smjeru", kaže ministar Lalovac.

Pročitajte više