Lom na Trgovačkom sudu: Sudac prekinuo stečaj Željezare, sindikalist mu rekao da se srami

Foto: Hina

RADNICI bivše Željezare Split danas su očekivali da će Trgovački sud u Splitu donijeti rješenje o otvaranju stečaja nad tvrtkom Adria Čelik, no gadno su se razočarali. Sudac Jozo Ćaleta odlučio je prekinuti postupak bez odluke o stečaju, i to zbog toga jer je Adria Čelik jučer zatražio sklapanje predstečajne nagodbe.

Skandal nad skandalima

"Kako vas nije sram. Koga vi tu štitite?", napao ga je sindikalist Zvonko Šegvić, koji je poveo radnike van sudnice uoči donošenja odluke o prekidu stečaja.

"Ovo je skandal nad skandalima. Žalosno je kako se suci ponašaju. Ćaleta je uvjeravao radnike da je bolje da firma nastavi raditi i da je predstečajna bolja opcija nego stečaj. Šta će vam ta crkavica, rekao im je tri plaće koje bi im isplatila agencija u slučaju otvaranja stečaja. Ja ću zatražiti neko državljanstvo jer ovo više nema smisla. U Hrvatskoj radnici i oni koji se brinu o njihovim pravima nisu zaštićeni", kaže Šegvić.

Matijašević: Odluka je protuzakonita i sramotna

Sindikalist Ozren Matijašević nije sudnicu napuštao nego je pričekao da Ćaleta donese odluku pa mu je onda kazao dvije riječi.

"Rekao sam mu da je rješenje protuzakonito i da je sramotno. Ne može se prihvatiti predstečajna nagodba kada je stečaj već zatražen. Nevjerojatno mi je da je sudac prihvatio argumente Adria Čelika da nisu našli strateškog partnera jer firmi prijeti stečaj. Pa stečaj je zatražen jer radnici nisu primili plaće. Neka vlasnik isplati plaće, pa neka onda traži strateškog partnera", kazao nam je Matijašević.

Po izvješću Fine od jučer, Adria Čelik u blokadi je 343 dana, a blokiran je na iznos od 6,6 milijuna kuna.

Pročitajte više