Lubura: Arbitražne suce su jedino mogli prisluškivati Slovenci ili Austrijanci

Foto: Osobni album ( Đuro Lubura)

SNIMKA razgovora slovenskog suca arbitra Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred Arbitražnim sudom Simone Drenik, koji su jučer zbog diplomatskog skandala ponudili ostavke, i dalje  je glavna tema u Hrvatskoj i Sloveniji ali u zemljama regije. Hrvatsku je najnovija afera ponukala da razmišlja o kretanju u proces prekidanja arbitraže.

No, kako  tvrdi RTVSLO, Hrvatska ne može odstupiti od arbitraže, jer se za nju vezala sporazumom, a tu je problem prisluškivanja.

"Protupravno prisluškivanje i tako dobivene informacije ne mogu biti razlog za raskidanje arbitražnog sporazuma", komentar je više slovenskih medija.

Slovenci vjeruju kako su njihovi dužnosnici prisluškivani u vlastitim domovima

Činjenica da su teško kompromitirali arbitražni postupak Slovence manje muči od saznanja da su prisluškivani, zbog čega su jučer sami sebe nazvali naivnima.

Kako je prisluškivano dvoje slovenskih dužnosnika još nije sasvim sigurno, no slovensko Delo tvrdi kako službenici slovenskog Ministarstva vanjskih poslova koristi kriptirane telefone za komunikaciju, zbog čega pretpostavljaju kako se prisluškivanje odvijalo ili u stanu Jerneja Sekoleca u Beču ili pak u domu Simone Drenik u Sloveniji.

Slovenci optužuju Hrvatsku za taj niski potez, a to je posebno naglasio bivši čelnik slovenske obavještajne službe SOVA Iztok Podbregar, koji tvrdi kako je riječ o "djelovanju hrvatskih obavještajnih službi koje imaju zakonsko pravo djelovati izvan svojih granica."

Dodao je i kako su slovenski dužnosnici trebali pretpostavljati tu mogućnost te ih kritizirao što nisu koristili kriptiranu komunikaciju. Također smatra kako su obavještajne službe u Sloveniji Drenik trebale staviti pod zaštitu.


"Da bi Hrvatska to odradila, naši obavještajci bi morali mjesecima s kombijem 'čučati' u Austriji ili Sloveniji"

Još nije sasvim sigurno tko je i kako uspio "uhvatiti" Slovence s prstima u pekmezu, no svoje je mišljenje dao jedini sudski vještak u Hrvatskoj za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja u EU Đuro Lubura.

"Jučer sam imao pozive slovenskih medija. Zanima ih je li vjerojatno da je Hrvatska prisluškivala dužnosnicu njihova ministarstva i zastupnicu pred Arbitražnim sudom ili suca toga suda. Po mojem mišljenju nije, posebice kad se zna da je sudac razgovarao s mobitela iz Austrije, a djelatnica ministarstva s kućnog telefona u Sloveniji. Prisluškivanje su jednostavno mogle provesti samo službe Slovenije ili Austrije, a bilo kome drugome je to jako teško izvodivo posebice jer se radi o duljem vremenskom periodu (snimke su nastale u razdoblju nekoliko mjeseci).

Da bi Hrvatska to odradila, naši obavještajci bi morali mjesecima s kombijem 'čučati' u Austriji ili Sloveniji, a i obavještajno i tehnički je to iznimno rizično, prilično komplicirano i teško izvodivo. Pored toga, nikada u povijesti nije bilo dokaza (pa čak niti indicija) da Hrvatska prisluškuje Sloveniju, dok je za njihovo prisluškivanje Hrvatske bilo više nepobitnih dokaza. Podsjećam da je 1998. godine u Hrvatskoj uhvaćen i zaplijenjen špijunski kombi s dva slovenska obavještajca, pun opreme kakva se koristi za prisluškivanje komunikacija u inozemstvu. Također, sjećamo se i snimki razgovora bivšeg premijera Sanadera i Janeza Janše koje su također 'iscurile' iz SOVA-e, Slovenske obveščevalno-varnostne agencije", prokomentirao je Lubura u statusu na svojem Facebook profilu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.