Luksemburški ministar: Merkeličina fiskalna unija je nepotreban gubitak vremena i energije

LUKSEMBURŠKI ministar vanjskih poslova Jean Asselborn u intervjuu za Der Spiegel oštro je kritizirao inicijative Angele Merkel za stvaranjem fiskalnog pakta, kazavši kako je riječ o nepotrebnom gubitku vremena i energije.

"Fiskalna unija kakvu zagovara Angela Merkel nikako neće pomoći situaciji u Europi. Mogli smo uštedjeti mnogo vremena i energije koji su uloženi u pregovaranje o ugovoru, jer se sva ta regulacija vrlo lako mogla postići i u postojećem sustavu", smatra Asselborn.

"Čitava politička dimenzija EU-a nije uvjerljiva i ljudi to više ne prihvaćaju. Mnoge vlade svojim se biračima prezentiraju kao zaštitnice nacionalnih interesa. Tako se kod građana stvara dojam da im EU ili netko drugi žele nešto oduzeti. Financijska kriza je na najfatalniji način pokazala kamo vodi to nerazumijevanje", nastavlja ministar.

"Vlade velikih zemalja često radikalno guraju isključivo svoje interese. Važni EU projekti se blokiraju jer su kod kuće izbori. Male zemlje si ne mogu priuštiti takvo ponašanje, ali zato Francuska i Njemačka nastavljaju s egoističnom politikom", zaključuje Asselborn.

Pročitajte više