MORH se hvali: Dolaze nam skoro svi koje smo pozvali, u VIP-u su Albanija, BiH, Makedonija...

Foto: Hina

POSLJEDNJIH tjedana javnost se poprilično zabavljala činjenicom kako je velik broj savezničkih zemalja, gdje u prvom redu mislimo na zemlje članice NATO-a, na ovaj ili onaj način odbilo sudjelovati u svečanom mimohodu povodom proslave 20. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Da je svoje prste u tome imala i susjedna Srbija, koja će 5. kolovoza obilježiti Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe, uopće nije tajna. Dapače, u svom novom medijskom istupu srpski ministar rada, zapošljavanja i socijalne skrbi Aleksandar Vulin izjavio je za RTS kako je izostanak stranih delegacija, uključujući članice NATO-a, velika diplomatska pobjeda Srbije

Međutim, u MORH-u tvrde kako je odaziv stranih delegacija ustvari prilično dobar.

"Pozivi za sudjelovanje na svečanom mimohodu upućeni su bilateralnim partnerima s kojima MORH ima intezivnu obrambenu suradnju (manje od polovice NATO članica i vrlo malom broju zemalja koje nisu članice NATO-a", stoji u priopćenju koje je stiglo iz MORH-a.

Nadalje, u MORH-u tvrde kako je sasvim uobičajena stvar da države same definiraju kako će sudjelovati u mimohodu. "Za neke države smo znali smo unaprijed da zbog povijesnih razloga neće sudjelovati na mimohodu sa svojim pripadnicima (vojskom). Neke uobičajeno dolaze na mimohode samo na razini VIP delegacija ili izaslanika", pojašnjavaju iz MORH-a praksu priliko pozivanja na svečane mimohode.

Tako su se od 15-ak pozvanih zemalja gotovo sve odazvale ili s VIP gostima ili dolaskom veleposlanika i vojnih izaslanika.

"Ukupno na mimohodu sudjeluju 42 izaslanstva/predstavnika država i međunarodnih organizacija na razini VIP gostiju, veleposlanika ili vojnih izaslanika", konačne brojke navode u MORH-u te su se usput i pohvalili nekim izaslanstvima koja će biti u VIP-u.

Tako će, među ostalima, dva visoka generala predstavljati Sjedinjene Američke Države. Poljska je poslala zamjenika načelnika Glavnog stožera i jednog generala. Susjednu BIH predstavljat će ministrica obrane i načelnik Glavnog stožera. Iz Litve dolazi zamjenik ministra obrane, Albanija šalje načelnika Glavnog stožera, dok će Makedoniju predstaviti jedan general i visoki dužnosnik Ministrarstva obrane.

Pročitajte više