MUP-u trebalo 8 godina za tjeralicu: Arkanovac tražen zbog pokolja u Drinovcima zbrisao u Azerbejdžan!

MUP JE konačno, nakon osam godina čekanja, koncem svibnja raspisao međunarodnu tjeralicu za Bobanom Arsićem iz Zaječara, bivšim pripadnikom Arkanove Srpske dobrovoljačke garde koji je tražen zbog brutalnog ubojstva supruga Mate i Marije u Drinovcima kod Drniša. Ubio ih je početkom 1992. godine, svega koji mjesec prije oslobođenja sela u sklopu akcije na Miljevcima. U kuću im je ubacio bombu te ih izrešetao iz automatskog oružja.

Suborac o ubojici staraca: "Imao je manijački izgled lica"

O tome što se dogodilo 2007. godine sudu u Beogradu ispripovijedao je Arsićev suborac Nebojša Marinković.

"Pri odlasku iz sela rekao je da ide da se pozdravi sa ukućanima. Izašao je iz kuće, unutra ubacio bombu i zatvorio vrata. Čuo sam pucnjeve, vidio sam da u rukama ima i pištolj, kojeg ranije nisam vidio. Izgledao je dezorijentirano, imao je manijački izgled lica", posvjedočio je Arsićev suborac. Njegov iskaz, kao i gomila ostale dokumentacije, uključujući opsežan foto elaborat, prikupljeni su tijekom istrage koja se najprije vodila u Šibeniku, a potom u Splitu.

Dvoje sudaca tražilo tjeralicu, a MUP primjenjivao druge mjere - osam godina?!

Tjeralicu je još u svibnju 2004. zatražio šibenski sudac Dalibor Dukić, a sličan zahtjev postavila je i istražna sutkinja Ljiljana Stipišić 2010. godine, kada je slučaj prebačen u Centar za ratne zločine u Splitu. Sve to, međutim, nije bilo dovoljno MUP-u da raspiše međunarodnu tjeralicu. Zašto, nažalost, nismo uspjeli doznati u MUP-u. Tek nam je općenito odgovoreno da tjeralice ne raspisuju dok postoji nada da će neke druge mjere možda uroditi plodom.

Javnost je tako ostala uskraćena za obrazloženje meritornog tijela. Zašto se toliko oklijevalo s poduzimanjem potrebitih mjera u svrhu pronalaženja i izručenja osumnjičenog za ovako ozbiljno kazneno djelo? Odgovor na ovo pitanje zanima i sutkinju Stipišić, jednako kao i obitelj pobijenih mještana Drinovaca, koji još čekaju dan kada će ubojica njihovih najmilijih biti priveden pravdi i adekvatno kažnjen.

Osam godina čekanja zaista je predugo pa se ostavlja prostor za razne špekulacije. Navodno Arsić čak ima i hrvatske dokumente. To nam nije potvrđeno, no nema sumnje da bi izbio veliki skandal kada bi se takvo što otkrilo!

Krajišnici ga sankcionirali, a hrvatske vlasti traže 20 godina?!

Pomalo paradoksalno zvuči da je paratvorevina Srpska Krajina protiv Arsića za ubojstvo u Drinovcima vodila čak i kazneni postupak, u kojem je navodno osuđen na pet godina zatvora. Nakon pokolja uhapsio ga je major Vojne policije Milorad Radić. Djeluje nevjerojatno da su Srbi u doba ratnih zbivanja našli vremena i prostora da sankcioniraju zločin, s kojim se, pak, hrvatske vlasti muče i dalje, punih 20 godina kasnije.

Je li Arkanovac znao da će za njim biti raspisana međunarodna tjeralica?

Nema potvrđenih informacija o tome je li Arsić ikada odslužio tu kaznu zatvora, no zna se da ga je istraživalo i srbijansko tužilaštvo za ratne zločine. Tužitelj Bruno Vekarić pronašao je Arsića u Bosanskom Brodu, zna se potom i da je boravio u Modriči. Sa svime su, dakako, bile upoznate i hrvatske vlasti, no iz nekog razloga raspisivanje međunarodne tjeralice stalno se otezalo. Sve do prije koji tjedan.

Čini se da su se kasno sjetili. Prema Indexu dostupnim informacijama, Arsić se pokupio iz BiH. Iz Sarajeva je odletio na istok. U daleki Azerbejdžan. Moguće da to nije i konačno odredište. Kao da je znao da će tjeralica biti raspisana...

Pročitajte više