MZOS: Kvalitetu sadržaja zdravstvenog odgoja potvrdila je Svjetska zdravstvena organizacija

Foto: Vlado Kos/Cropix

POTVRDU valitete sadržaja i programa Kurikuluma zdravstvenoga odgoja, koji je uveden u osnovne i srednje škole RH, posebno toliko osporavanoga 4. modula Spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, dala je Svjetska zdravstvena organizacija, priopćili su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Iz Ministarstva su izvijestili da je krovna zdravstvena organizacija za Europu službeno obavijestila Agenciju za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo da će na svojim internetskim stranicama objaviti priručnik 'Standardi spolnoga odgoja u Europi - Okvir za kreatore političkih odluka, obrazovne i zdravstvene institucije i stručnjake', koji je na hrvatski jezik prevela i pripremila Agencija u suradnji s Regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije za Europu i Saveznim centrom za zdravstveno obrazovanje.

Priručnik je bio polazište za pripremu 4. modula Kurikuluma zdravstvenoga odgoja Spolna/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, iz kojeg su korištena iskustva i smjernice.

Priručnik je dosad objavljen na šest jezika.

Objavom na hrvatskom jeziku, poručuju iz Ministarstva, hrvatska obrazovna politika želi predstaviti suvremena kretanja i koncepte u području spolnoga odgoja u cilju uvođenja holističkoga modela zdravstvenoga odgoja. Holističkim pristupom mladima će se prezentirati nepristrane, znanstveno ispravne informacije o svim aspektima spolnosti i omogućiti im da razviju vještine na temelju kojih će u skladu s tim informacijama djelovati.

U predgovoru Priručnika navodi se da je dokument nastao kao odgovor na potrebu za standardima spolnoga odgoja budući da većina zapadnoeuropskih zemalja već ima nacionalne smjernice ili minimalne standarde spolnoga odgoja, no na razini Europskoga odjela ili Europske unije preporučeni standardi još nisu oblikovani.

Ovaj dokument zamišljen je kao prvi korak u popunjavanju te praznine budući da se Svjetska zdravstvena organizacija i njezin Europski odjel suočavaju s mnogim izazovima na polju spolnoga zdravlja, pri čemu su porast zaraze virusom HIV-a i drugim spolno prenosivim infekcijama, neželjene adolescentske trudnoće i spolno nasilje samo neki od njih.
 

Pročitajte više