Mađari tvrde da ih plinovod Južni tok neće zaobići: Koga će izabrati Rusi?

IAKO se prethodnih dana, na temelju izjava koje su dolazile iz Plinacroa, pisalo kako će plinovod Južni tok umjesto Mađarskom prolaziti Hrvatskom, Mađari su takvu tezu proglasili neosnovanom.

Mađarski list Napi Gazdasag citirao je mađarsko ministarstvo razvoja koje tvrdi da nikakva odluka o tome nije donijeta i da nema razloga sumnjati da plinovod neće ići kroz Mađarsku. Ministarstvo se oglasilo nakon napisa u hrvatskim medijima o tome kako je Hrvatska na pragu dogovora s Gazpromom da njenim teritorijem prođe glavna trasa plinovoda Južni tok, prenosi portal energetika.net.

Kako je glasnogovornica Plinacroa rekla prije dva dana, pregovori s Gazpromom se i dalje vode, a Rusi su ti koji će donijeti konačnu odluku. Mađarska vlada, ali i Gazprom, su odbacili tvrdnje kako su administrativne prepreke u Mađarskoj potencijalna prijetnja investiciji u plinovod.

Trasa plinovoda Južni tok (Rusija (Crno more) – Bugarska – Srbija – Mađarska, odakle bi jedan krak išao prema Austriji, a drugi prema sjevernoj Italiji) donedavno je bila sigurna, ali postala je upitna jer mađarska vlada odbija potpisati izmijenjeni međudržavni ugovor s Gazpromom zbog EU. Tu bi u priču mogla uskočiti Hrvatska, kao alternativa Mađarskoj.

"Ne znamo kada će odlučiti. Možda za tjedan dana, za mjesec dana ili do kraja godine", poručuju iz Plinacroa. Radovi na Južnom toku trebali bi započeti do kraja godine.

Izgradnja Južnog toka koštat će oko 15 milijardi eura. Južni tok bi u funkciji trebao biti od 2015. godine. U južnu Europu iz Rusije preko novog plinovoda godišnje će se izvoziti 63 milijarde kubičnih metara plina.

Pročitajte više