Madunić na slobodi, do Bavarske brže putuje rješenje o povlačenju tjeralice, nego europski uhidbeni nalog

Foto: croatia.ch

NEMA MIRA u nastojanju pravnih institucija Republike Hrvatske da pritvore bivšeg počasnog konzula u Švicarskoj Ante Madunića. U četvrtak je uhićen u zračnoj luci u Muenchenu, prilikom ulaska u Njemačku, i to temeljem međunarodne tjeralice i pritvora kojeg je raspisao splitski Općinski sud 11. studenog zbog kaznenog postupka koji se vodio zbog nepokretanja stečaja u propaloj tvrtki Virgula te je okončan uvjetnom kaznom. 

Pritvor za uvjetnu kaznu?

Okolnosti određivanja pritvora su nejasne s obzirom da se obrana prije više od pola godine odrekla prigovora na kazneni nalog kojeg je izdao sudac Mijo Galiot te se kazna od pola godine zatvora trebala smatrati pravomoćnom pa onda ne bi trebalo biti ni mjesta određivanju istražnog zatvora koji je, međutim, ipak određen. 

U petak ujutro sudac Galiot konstatirao je da je predmet pravomoćno okončan te je ukinuo istražni zatvor. Kaže kako je prvo napravio to pa je tek onda, dva sata kasnije, dobio fax da je Madunić uhićen u Njemačkoj. Sudac Galiot navodi da je rješenje napisao čim mu se spis vratio sa izvanraspravnog vijeća koje je odlučivalo o pritvoru i da ranije nije mogao to napraviti jer su je predmet bio kod izvanraspravnog vijeća i na Županijskom sudu.

Sudac Galiot kaže kako je odluku donio bez saznanja da je Madunić uhićen i da je s tim predmetom postupao kao sa svakim drugim.

Državno odvjetništvo, kako doznajemo, uložit će žalbu na ukidanje pritvora jer smatraju da se radi o formalnom propustu te da je rješenje trebalo ukinuti izvanraspravno vijeće.

MUP: Madunić je na slobodi

S druge strane, reagirao je i Županijski sud u Splitu, odnosno sudac izvršenja Davor Svalina koji je raspisao europski uhidbeni nalog jer je Madunić već ranije pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog prevare obitelji Cuzzi teške 140 tisuća eura. O slučaju se već pisalo jer je Madunić, pobjegao u BiH umjesto da se javi na izdržavanje zatvorske kazne. Predmet je ustupljen pravosuđu susjedne države te je i u BiH Madunić osuđen pravomoćno na istovjetnu zatvorsku kaznu, no kako još nije dobio poziv za izdržavanje kazne, nisu ga tretirali kao bjegunca u trenutku uhićenja u Muenchenu. 

Kako je sudac Galiot istog dana donio rješenje o ukidanju pritvora, a sudac Svalina raspisao europski uhidbeni nalog, svakako je pravo pitanje gdje je Madunić. Kako Index doznaje, ne samo da nije u njemačkom zatvoru, nego nije ni u Njemačkoj. Obrana je, naime, odmah bavarskom tužilaštvu i sudu poslala rješenje o ukidanju pritvora, a uhidbeni nalog očito malo duže putuje pa je Madunić pušten na slobodu i prema neslužbenim informacijama, već je u Bosni.

Informaciju o puštanju potvrdio nam je i MUP u popodnevnim satima kao odgovor na pitanje oko uhićenja koje smo postavili u petak. Potvrdili su i da je Madunić pušten temeljem rješenja Općinskog suda u Splitu kojim se povlači tjeralica.

Pročitajte više