Mafijaška uhićenja u BiH vode prema bivšem političkom vrhu Crne Gore, akciju inicirala američka DEA

: Klix.ba

UHIĆENJE dvadesetak osoba iz narko miljea u BiH, dio je opsežne istrage koju se na području zemalja regije inicirala američka DEA, a provode je policije i sigurnosne službe BiH (Republike Srpske) i Srbije.

Cilj akcije kodnog imena "Lutka" je razbijanje narko-kartela kojim je do upravljao odbjegli crnogorski narko boss Danko Šarić, a kojeg je prema procjenama američkih sigurnosnih agencija naslijedio Naser Keljmendi čiji su objekti u Sarajevu pretreseni tijekom jučerašnjeg dana. Keljmendija se povezivalo s nizom atentata u Sarajevu i regiji, između ostalih i s ubojstvom ratnog zapovjednika specijalnih postrojbi Armije BiH Ramiza Delalića.

Đukanović hvalio Keljmendija kao crnogorskog patriota

Naser Keljmendi nedavno je u dekretu američkog predsjednika Baracka Obame proglašen "nacionalnom opasnošću po SAD", a američka diplomacija u više je navrata intervenirala kod crnogorske vlade zbog njegove povezanosti s klanom Šarić i dijelom političkog vrha te države.

Milo Đukanović bivši crnogorski premijer, i aktualni predsjednik vladajuće stranke DPSCG, priznao je u nedavno intervjuu TV kući Al Jazzera da je Naser Keljmendi kao etnički Albanac pomogao organizaciji crnogorskog referenduma o osamostaljenju. Đukanović je pohvalio Keljmendija rekavši rekavši da je to učinio "kao patriot", iako Keljmendi u tom trenutku nije imao crnogorsko državljanstvo, ali je bio blizak Đukanoviću.

Keljmendi uz bok Darku Šariću i "Escobaru iz Rožaja"

Američka agencija za borbu protiv krijumčarenja narkotika DEA, zbog toga je na području BiH i Crne Gore angažirala veći broj svoj istražitelja. Pod njihovim je pritiskom u Crnoj Gori protiv sina Nasera Keljmendija podnesena kaznena prijava radi nezakonitog dobivanja crnogorskog državljanstva. Keljmendija su mediji nazivali dijelom narko trijumvirata s tromeđe BiH, Crne Gore i Kosova, kojem pripadaju još  Darko Šarić iz crnogorskih Pljevalja te Safet Kalića zvanog "Escobar iz Rožaja" koji je pred tjeralicom pobjegao u Tursku, a na čijoj je svadbi svojedobno pjevala Severina Vučković.

Naser Keljmendi blizak je i s Fahrudinom Radončićem medijskim tajkunom i predsjednikom stranke SSB BiH koji je početkom ove godine bio kandidat za bosanskohercegovačkog ministra sigurnosti. Čini se da je akcija "Lutka" inicirana i priznanjima mafijaškog pokajnika Islama Kalendera, a nagađa se da je o poslovima Nasera Keljmendija progovorio i nedavno uhićeni sarajevski boss Zijad Turković.

Pročitajte više