Majka optužuje liječnike za niz pogreški: Bebi probili glavu elektrodom pri porodu, tumor joj liječili po krivoj dijagnozi!?

Foto: Obiteljska fotografija

NIKOLINA BABIĆ, majka uskoro četverogodišnje djevojčice Elen Babić, zagrebačke liječnike optužuje za niz pogreški nastalih tijekom proteklih godina. Osim što ih optužuje za nesavjestan porod, prilikom kojeg je, kako kaže, djevojčici probijena glava fetalnom elektrodom (koristi se kako bi se pratio puls djeteta prilikom poroda, op.a.), navodi i kako je njena kći, nakon što je otkriveno da ima tumor, pogrešno liječena i bespotrebno podvrgnuta kemoterapiji zbog, kako kaže, krive dijagnoze hrvatskih liječnika. Na sve optužbe Nikoline Babić prozvani liječnici odgovaraju sa: "Sve je bilo po pravilima struke".

Nikolina Babić: Postavili su joj niz krivih dijagnoza i uporno su benigni tumor liječili kemoterapijom!

Ovo je pismo kojeg je majka Elen Babić poslala u redakciju Indexa, a koje se proširilo i po društvenim mrežama:

"Moje ime je Nikolina Babić, majka sam djevojčice Elen Babić koja je rođena 05.01.2010. godine u Petrovoj bolnici. Zbog niza liječničkih pogrešaka rađala sam je punih 13 sati, gdje smo i ja i ona skoro umrle na porodu. Taj dan došlo je do velikih grešaka zbog kojih moja Elen i dan danas trpi posljedice. Naime, to sve što se dogodilo nije upisano ni u jedno otpusno pismo, a to je da mi je plodna voda otjecala točno od 2 sata iza ponoći do 3 popodne drugi dan, dr. se nisu ni našalili da bi me odveli na carski rez jer je bio nezgodan datum pred Sveta tri kralja pa su me taj dan zanemarili.

Rođena je s elektrodom zabijenom u glavu

Rođena je s elektrodom zabijenom u glavu. Glava joj je šivana od strane liječnika ginekologa, odmah nakon poroda, jer pedijatra dežurnog nisu mogli dobiti. Znači, stara svega nekoliko minuta, a već joj je bila šivana glava. Meni su dali neku injekciju protiv bolova jer od silnih dripova nisam više mogla disati. Prvi put sam se bojala u svom životu za svoj život i za život svojeg tek rođenog djeteta i onog drugog djeteta doma.

Imala je povišen CRP (C reaktivni protein koji se proizvodi u jetri, op.a.) i nakon šivanja glave lice joj je potpuno poljubičastilo. Babica mi je rekla da se rodila normalne boje kože, ali je nakon šivanja dobila podljeve ispod očiju. Na pitanje zašto joj je povišen CRP nisam dobila odgovor. Tek u Klaićevoj se vidjelo da je CRP bio povišen zbog krvarenja u mozgu...

S njena 2,5 mjeseca starosti završile smo u Klaićevoj iz razloga što je prestala disati, tj. poplavila je dok sam je dojila. Nakon mjesec dana što su obavili sve specijalističke pretrage, otpuštene smo doma sa sumnjama na konvulzije.

Neuropedijatrica iz Klaićeve rekla da misli da dijete prestaje disati jer ga se tapša po leđima da podrigne


Dr. Luić - neuropedijatrica iz Klaićeve bolnice, nakon 30 dana rekla mi je da misli da mi dijete prestaje disati iz razloga što je tapšam po leđima da podrigne.

S obzirom na tako smiješne pretpostavke odlazim kod doktora Sabola - neuropedijatar koji mi ukida terapiju Phenobarbitonom i kaže da je EEG uredan te da nema nikakvih neuroloških pokazatelja za konvulzije, na ultrazvuku mozga i dalje je vidljivo krvarenje u mozgu. Naručuje me za 6 mjeseci na kontrolu. U međuvremenu moja Elen ponovno dobiva napadaje koji se manifestiraju na način da se zagledava u jednu točku. Nakon ponovno pregleda EEG-a vidljive su promjene te smo uveli antiepileptik Convulex - dijagnoza epilepsija. Kako napadaji i dalje ne prestaju obraćamo se dr. Sabolu ponovno za pregled i tada nam dr. Sabol uvodi još jedan lijek Keppra koji bi trebao zaustaviti napadaje, obzirom da sam smatrala kako bi bilo dobro napraviti MR.

Utvrdili da ima tumor

Naručujem se u Klaićevu u veljači 2011. da bi dobila termin u 7 mjesecu, tad su me nazvali da je pokvaren aparat, i da će me nazvati. Dolazim u 9. mjesecu i kažem dr. Marjanoviću zašto me nisu nazvali, kažu da su izgubili popis, kad sam im se priprijetila javnim istupom u medije naručuju me za dva dana - sramota.


Nakon toga saznajem za dijagnozu tumor u desnom temporalnom režnju. Upućena sam na daljnji razgovor kod neurokirurga. Nakon 5 dana prof. Paladino naručuje nas na hitnu operaciju. Tumor je odstranjen i prof. Paladino kaže da je operacija uspješno obavljena.

Nakon 10 dana nema nalaza PHD, gdje sam bila prisiljena samovoljno kontaktirati dr. Žarković (patolog), koja mi je putem telefona priopćila kako nije bila sigurna u dijagnozu te da je morala prespavati noć, kako bi bila sigurna u nalaz. Rekla je da mi dijete boluje od zloćudne novotvorine na mozgu oligodendrogliom anaplasticum III gradus. Naravno, i da se hitno javim u Klaićevu zbog nastavka liječenja.

Nakon toga odlazim u Klaićevu bolnicu i javljam se dr. Stepan koja me prima u nedjelju te me prepušta dr. Filipu Jadrijeviću Cvrlji. Nakon toga uvode joj port kateter te krećemo u fazu liječenja. Dr. Cvrlje je počinje liječiti Baby POG kemoterapijskim protokolom. Kako sam bila sumnjičava obzirom da mi je patologinja Žarković rekla kako nije bila sigurna u dijagnozu, odlučujem pronaći kliniku u Europi koja bi mi izašla u susret i napravila PHD tumora.

Liječnici iz inozemstva utvrdili da je riječ o benignom tumoru kojeg se ne liječi kemoterapijom


Dolazim kod dr. Žarković koja mi kaže da nema potrebe za dodatnim mišljenjem i znam li ja da će mi dijete živjeti 3,8 godina s tom dijagnozom, no međutim nisam se dala smesti te sam ipak uzela tumor u parafinskim blokovima i poslala ga u Njemačku u Freiburg Neuro Centar. PHD tog istog tumora pokazao je oligodendrogliom II stadija - koji ne treba liječiti kemoterapijskim putem.

Tu dolazi do prekida liječenja kemoterapijskim protokolom Baby POG i nastavlja se se protokolom LGG 2004 (Low grade glioma), bez obzira što se navodi u patološkom nalazu da se tumor ne liječi kemoterapijom.

Nakon toga nalaza zatražila sam drugo mišljenje od hematoonkologa u Freiburgu gdje oni nakon konzilijarnog pregleda donose mišljenje kako im je tu nešto sumnjivo i kako bi voljeli poslati tumor u Referentni centar za tumore u Bonnu. Nakon toga ja uzimam tumor i šaljem ga u Bonn.

11.04.2012. godine dolazi PHD nalaz iz Bonna koji je pokazao da je dijagnoza skroz krivo postavljena i da se radi o neuroepitelijalnom tumoru benignom sa ganglogliomskim stanicama - koji ne treba liječiti kemoterapijom.

Nalaz donosim u Klaićevu bolnicu gdje mi dr. Stepan bezobrazno kaže da je ne zanimaju intelektualna nadmudrivanja između patologa već da ona liječi moju kćer po nalazima dr. Žarković, i opet zanemaruje PHD, prvo iz Freiburga pa sad i iz Bonna.

Bi li moje dijete preživjelo zračenja i kemoterapiju još godinu dana?


Na kraju uzimam mikroskopska stakalca (po kojima je dr. Žarković postavila dijagnozu) iz KBC Rebra te njih odnosim na četvrti PHD u Vinogradsku bolnicu gdje mi dr. Pažanin savjetuje da pošaljem i stakalca još u Bonn, da tu nije riječ o oligodendrogliomu anaplasticum te da je dr. Žarković pogriješila.

Ta ista stakalca šaljem u Bonn gdje 02.07.2012. dolazi potvrda da je stvarno riječ o benignom tumoru gangligliom I.

Tek tada se sastaje konzilij nakon 8 mjeseci kemoterapijskog liječenja koji odlučuje da će se moje dijete prestati liječiti.

Postavljaju se pitanja:
1. Što bi se dogodilo da ja nisam poslala nalaze?
2. Bi li moje dijete od 2 godine preživjelo zračenja i kemoterapiju još godinu dana?".

Majka Elen Babić navodi i kako je djevojčica bila u 11. mjesecu prošle godine na drugoj operaciji. "Dijagnoza je potvrđena da je tumor benigni, a išla je na operaciju kako bi se doktori uvjerili da je tumor stvarno benigni".

Pomogla im udruga Krijesnica

"U cijeloj ovoj borbi što se tiče moralne pomoći (pomoć psihologa kod kojeg i dan danas idem) i financijske pomoći (sufinanciranja svih tih PHD nalaza koji su koštali svaki po 500 eura, prijevod dokumentacije)  pomogla nam je udruga Krijesnica, jedini koji su mi vjerovali da je moja intuicija ispravna i da moje dijete možda nije teško bolesno kako su mi doktori nametali", navodi Nikolina Babić.

Majka Elen Babić se ranije žalila i na uvjete na onkološkom odjelu Klaićeve bolnice.

Klaićeva bolnica: Cijeli postupak liječenja je proveden po pravilima struke, a ono što je u tome najvažnije je to da je djevojčica sada u dobrom zdravstvenom stanju

O cijelom smo slučaju zatražili očitovanje Klaićeve bolnice i liječnika koji su brinuli o slučaju djevojčice Elen Babić.


Na Indexov upit je odgovorila dr. Neda Striber, zamjenica sanacijskog upravitelja Klinike za dječje bolesti Zagreb: "Nakon upita potrudili smo se dobro upoznati sa svim detaljima vezanim za liječenje pacijentice u našoj bolnici. U potpunosti suosjećamo s majkom i razumijemo sve njene strahove i nedoumice. Zbog objektivnosti tražili smo očitovanje odjela na kojem je boravila mala pacijentica i usput provjerili sve navode koji stoje u očitovanju liječnika. Nakon analize jasno je da je cijeli postupak liječenja proveden po pravilima struke, a ono što je u tome najvažnije je to da je djevojčica sada u dobrom zdravstvenom stanju i da se i dalje redovito kontrolira u našoj ustanovi".

"Neposredno nakon prekida kemoterapije došlo je do ranog recidiva tumora i druge operacije"

"Djevojčica je operirana u KBC Zagreb (prof. Paladino) po prvi put u dobi nepune dvije godine 28.09.2011. zbog tumora unkusa dimenzija 15×10 mm. Prethodno je imala konvulzivne atake. Prvi PHD 07.10.2011. (prof. Žarković) glasio je anaplastični oligodendrogliom (WHO gradu III) s infiltracijom operativnog ruba. Tada je dijete premješteno na naš odjel, a prvi i jedini ciklus za glijalne tumore visokog stupnja malignosti primila je 25.10.2011.

Na vlastitu inicijativu, 07.11.2011. roditelji su materijal za patohistološku dijagnozu poslali u Sveučilišnu kliniku Freiburg (prof. M. Prinz) gdje je postavljena dijagnoza oligodendroglioma (WHO gradus II). S obzirom na prethodne 1. konvulzije i 2. temeljito suspektne rubove, odlučeno je nastaviti s kemoterapijskim liječenjem za glijalne tumore niskog stupnja malignosti koje je provedeno u razdoblju 22.11.2011.-18.05.2012. Liječenje je prekinuto nakon uvida u PHD, uredan EEG nalaz, urednu snimku magnetske rezonance mozga, a djevojčica više nije imala konvulzija.

Roditelji su tijekom kemoterapije zatražili i treće mišljenje patologa 10.04.2012. sada u Sveučilišnoj klinici u Bonnu (prof. Pietsch) a PHD je glasio gangliogliom (WHO gr I). Neposredno nakon prekida kemoterapije (18.05.2012.) došlo je do ranog recidiva tumora i druge operacije u KBC Zagreb 30.11.2012. kada je tumor odstranjen u potpunosti, a PHD oligodendrogliom gradus II. što potvrđuje naša razmišljanja o visokom riziku povrata bolesti.

Napominjem  da se radi o djevojčici urednog psihomotoričkog razvitka te bez aktualnih neuroloških ili somatskih sekvela medicinskih postupaka. Roditelji su uvijek bili pravodobno detaljno informirani o odlukama našeg onkološkog konzilija i postupcima liječenja. Ukratko, kod Elen Babić radilo se o simptomatskom glijalnom tumoru niskog stupnja malignosti sa zadovoljenim kriterijima za provođenje kemoterapije prema odgovarajućem protokolu. Elen se dalje redovito prati u našoj onkološkoj poliklinici", navodi se u očitovanju liječnika Odjela za dječju onkologiju i hematologiju Referentnog centra Ministarstva zdravlja za solidne tumore dječje dobi Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Ministarstvo zdravlja: Porod je izvršen u skladu s pravilima struke


O slučaju smo zatražili i očitovanja Ministarstva zdravlja i Hrvatske liječničke komore, no oni su se očitovali samo vezano uz optužbe Nikoline Babić oko pogrešaka pri porodu, ne i oko navoda o postavljanju krive dijagnoze i samim time pogrešnog liječenja djevojčice.

"Hrvatska liječnička komora, Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor donijelo je stručno mišljenje vezano uz predstavku gospođe Nikoline Babić temeljem dopisa Ministarstva zdravlja te isto dostavilo dopisom od 03.07.2012.godine nadležnom ministarstvu", stoji u očitovanju Hrvatske liječničke komore.

"Povjerenstvo utvrdilo da je zbrinjavanje majke i djeteta učinjeno u skladu s pravilima struke"


"Ministarstvo unutarnjih poslova proslijedilo je 13. veljače 2012. godine Ministarstvu zdravlja predstavku gospođe Nikoline Babić, majke djevojčice Elen Babić, u kojoj se iznose pritužbe na obavljeni porod u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja zatražila je očitovanje od zdravstvene ustanove kao i dostavu medicinske dokumentacije sa očitovanjima liječnika koji su sudjelovali u porodu gđe. Babić.

Prikupljana dokumentacija proslijeđena je 7. svibnja 2012. godine Povjerenstvu za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore od kojeg je zatraženo stručno mišljenje je li porod gđe. Babić obavljen po pravilima medicinske struke.

Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore izvijestio je zdravstvenu inspekciju dopisom od 10. srpnja 2012. godine da je zbrinjavanje majke i djeteta učinjeno u skladu s pravilima struke.

Gđi. Babić je e-mailom 18. srpnja 2012. proslijeđen odgovor s  preslikom stručnog mišljenja", stoji u očitovanju Ministarstva zdravlja.

Pročitajte više