Malverzacije i fiktivna službena putovanja: Podignuta optužnica protiv bivših čelnika Segestice Sisak

Foto: Ilustracija

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Sisku objavilo je jučer na svojim stranicama kako su zbog zloporabe položaja i ovlasti još krajem prosinca prošle godine podignuli optužnice protiv šest hrvatskih državljana. Riječ je o čelnim ljudima sisačke Segestice koji su zbog kaznenih djela počinjenih u periodu od 2005. do 2009. godine privedeni i ispitani još u rujnu 2010. godine. Tvrtku su fiktivnim putnim nalozima i drugim malverzacijama oštetili za višemilijunski iznos.

> Bivši direktori Segestice uhićeni zbog prevare teške šest milijuna kuna

"Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je podiglo krajem prosinca 2012. godine pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana (1957., 1951., 1965., 1959., 1976. i 1955.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Prvookrivljenika (1957.) se tereti se da je kao glavni direktor trgovačkog društva u Sisku, poslovnom karticom društva plaćao svoje privatne troškove te da je sastavio i u računovodstvu društva predao te naplatio putne naloge za putovanja u inozemstvo, iako se radilo o putovanjima u privatne svrhe, kao i da je službenici društva naložio da sastavi fiktivne putne naloge i temeljem istih podigne novac i njemu ga preda. Na opisani način si je pribavio protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 1,185.900 kuna.

Tereti ga se da je odobrio plaćanje fiktivnih računa trgovačkog društva iz inozemstva, iako je znao da po tim računima usluge nisu obavljene čime je za to trgovačko društvo pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 1,262.320 kuna.

Na teret mu se stavlja i da je naložio isplate navodnih pozajmica četvrtookrivljeniku (1959.) kao vlasniku jednog obrta, iako je znao da taj novac neće biti vraćen, čime mu je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 1,524.850 kuna, a četvrtookrivljenika se tereti da ga je na to potaknuo. Ujedno, tereti ga se i da je naložio da se na račun petookrivljenika (1976.) uplati iznos od 100.000 kuna, iako je znao da taj novac neće biti vraćen, čime mu je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 100.000 kuna, a petookrivljenika se tereti da ga je na to potaknuo.

Drugookrivljenika (1951.) se tereti da je kao izvršni direktor trgovačkog društva u Sisku poslovnom karticom društva plaćao svoje privatne troškove čime si je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 302.820 kuna te ga se tereti da je u ime svog trgovačkog društva potpisao kao jamac platac kredit koji je podiglo jedno drugo trgovačko društvo, a kada taj kredit nije vraćen, njegovo trgovačko društvo je bilo u obvezi isti platiti kao jamac platac, čime je za to drugo trgovačko društvo pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 224.499 kuna. Šestookrivljenicu (1955.) se tereti da ga je na to potaknula.

Trećeokrivljenika (1965.) se tereti da je kao izvršni direktor trgovačkog društva u Sisku poslovnom karticom društva plaćao svoje privatne troškove čime si je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 63.339 kuna", izvijestili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Sisku.

Pročitajte više