Manja erupcija vulkana Bardarbunga: Island spustio stupanj uzbune za zračni promet

Foto: funver.com

ISLANDSKI meteorološki zavod u petak je spustio stupanj uzbune za zračni promet s crvene, najviše razine na nižu, narančastu, nakon manje noćašnje erupcije vulkana Bardarbunga.

Nakon male erupcije vulkana noću na petak Island je ujutro podignuo bio podignuo stupanj uzbune na najvišu razinu, crvenu.

"No radarski sustav nije detektirao pepeo", rekla je glasnogovornica Bergthora Nyala iz Nacionalnog centra za koordinaciju krize.

Narančasta razina opasnosti drugi je najviši stupanj poslije crvenog i znači da vulkan pokazuje visoku aktivnosti s povećanom mogućnošću erupcije.

Sve zračne luke ostale su otvorene i nije ograničen međunarodni ni domaći zračni promet, rekla je Nyala.

Radijus ograničenja zone zračnog prometa oko erupcije sveden je na 3 nautičke milje (5,5 kilometara) i na zračni prostor do 1,5 kilometara visine, objavile su islandske vlasti.

Područja sjeverno od glečera Vatnajokull ranije su evakuirana i zatvorene su ceste koje vode do njega u strahu da bi erupcija Bardarbunge mogla izazvati topljenje glečera i posljedično tomu poplave.

U protekla dva tjedna, seizmička aktivnost znatno se povećala i zabilježeno je nekoliko snažnih potresa na vulkanu. Crvena razina opasnosti bila je oglašena i 23. kolovoza te sutradan spuštena na nižu, narančastu.

Erupcija vulkana ispod glečera Eyjafjallajokull izvazvala je 2010. višetjedni poremećaj zračnog prometa i pogodila turistički sektor Islanda, koji ima oko 30 aktivnih vulkana. 

Eruptirao i Tavurvur na Papui Novoj Gvineji

Erupcija vulkana Tavurvur izazvala je uzbunu u petak na Papui Novoj Gvineji.

Lokalno stanovništvo evakuirano je iz okruga Rabaul, koji se nalazi u blizini Tavurvura. Vulkanska erupcija dogodila se rano u petak, rekli su australski službenici.

"Erupcija je počela polako prije nego se pretvorila u erupciju slabog intenziteta s eksplozivnom bukom i zaglušujućim tutnjavom", objavio je vulkanološki opservatorij u Rabaulu.

Stanovnicima šireg okruga savjetovano je da ostanu u kućama kako bi izbjegli padajući pepeo.

"Stanje se ponešto smirilo osim tutnjave prouzročene izbacivanjem kamenja", piše na informativnoj stranici PNGloop.

Pročitajte više