Maras predstavio "Poduzetnički impuls" za 2013. godinu: 730 milijuna kuna za poticanje poduzetništva

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

MINISTAR poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je ovogodišnji "Poduzetnički impuls", program poticaja poduzetništva i obrta. Proračun "Poduzetničkog impulsa" za 2013. godinu iznosi 730,5 milijuna kuna. Dvostruko više nego prošle godine. Udvostručuje se i maksimalni iznos potpore, sa 700 tisuća na milijun i 400 tisuća kuna, a veće će biti i prosječne potpore i iznositi oko 100 tisuća kuna.

"Proteklih godina, ja bih rekao, politika zaprašivanja s malim potporama nije dala nikakvog efekta. Želimo da projekti koji se javlje na natječaj dobiju novac kako bi taj projekt mogli zaokružiti", rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji očekuje da će ovogodišnje državne potpore rezultirati sa 3000 novozaposlenih. Velike nade polaže u inovativne poduzetnike, pa će sa ukupno četiri milijuna kuna poduprijeti 10 tvrtki iz sektora informacijskih tehnologija.

"Na taj način ćemo pomoći naše mlade ljude da u toj industriji naprave vrlo kvalitetna rješenja koja sutra mogu biti globalno uspješna jer želimo da naši mladi ljudi ne traže novac van Hrvatske, u Americi, Bugarskoj", pojasnio je Maras.

Novina u odnosu na prethodnu godinu je da će javni pozivi biti otvoreni do iskorištenja sredstava. Teoretski i cijelu godinu, a ne kao do sada, samo mjesec dana, kao i da će potpora biti manje, ali da će one imati veću vrijednost. Ove godine ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras očekuje da će njegovo Ministarstvo podijeliti oko dvije tisuće potpora.

Ministarstvo ove godine planira financijski poticati udruživanje u zadruge i klastere, a posebnu podršku želi dati i razvoju start-up-ova, prije svega u IT sektoru, kako oni ubuduće ne bi trebali sredstva za svoje inovativne projekte tražiti izvan Hrvatske.

Birokracija kao najveća prepreka

Problema poduzetnici početnici imaju puno i mahom su birokratske prirode.

"Oko osnivanja firme, podržavanju nekih početnih godinu dana ili dvije godine razvoja te firme gdje bi ipak država trebala prilagoditi neke svoje zakone da firmi omogući da lakše preživi prve dvije godine", napominje Hudoletnjak.

U iščekivanju da država otkloni ili barem smanji administrativne barijere u poslovanju, život će poduzetnicima barem malo olakšati smanjenje broja tražene dokumentacije za dobivanje potpora iz 'Poduzetničkog impulsa'. Za razliku od lani, poduzetnik će novac moći dobiti tijekom cijele godine, a glavni kriterij bit će dobar projekt i otvaranje novih radnih mjesta.

Pročitajte više