Maras predstavio mjeru za poticanje inovativnog poduzetništva

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

DA U Hrvatskoj ne boluju svi od "kulture kukanja" te da se i u teškim vremenima može izvoziti i dobro zarađivati, pokazuje primjer male zagrebačke manufakture za proizvodnju digitalnih pisača. Ministar poduzetništva Gordan Maras odabrao je tvrtku Azon printer kako bi javnosti pokazao da program Poduzetnički impuls nije bačen novac.

Nives Roško tvrtku je osnovala prije šest godina. Azon printer danas zapošljava 16 radnika i ostvaruje prihod od 22 milijuna kuna godišnje. Digitalne pisače od kojih svaki košta 14 tisuća eura izvozi u 64 zemlje, najviše u Kinu i Taiwan. "Dobili smo, recimo, u Los Angelesu 2011. godine nagradu za najbolji print na tekstil. Naš stroj može, recimo, printati preko plastičnog ciferšlusa. Kvaliteta otiska i razni materijali koji prihvaćaju našu tintu, to je tajna uspjeha", otkriva Nives Roško.

Sredstva iz Poduzetničkog impulsa dobili su prošle godine, a natjecat će se i ove. Takve tvrtke, koje proizvodima visoke kvalitete mogu pozicionirati hrvatsko gospodarstvo na karti svijeta želi podupirati Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Upravo je stoga ministar Gordan Maras mjeru za poticanje inovativnog poduzetništva predstavio u njihovim prostorima. "Bitno nam je doći do što više ovakvih tvrtki. Slobodno neka se jave na natječaj, bilo da je riječ o softwareu, industrijskom rješenju, video igrici, nebitno je. Znači, tržište koje svijet traži, a Hrvatska može ponuditi, treba poduprijeti. Mislim da država mora snažnije u području inovativnosti stati iza svojih poduzetnika", rekao je Maras.

Iza inovativnih poduzetnika stoji i Crane, mreža poslovnih anđela - privatnih investitora zainteresiranih za ulaganja u proizvodne i inovativne tvrtke u ranom stadiju razvoja, a podupire ih i BICRO, državna poslovno-inovacijska agencija.

Interesa za potpore ne manjka, otkrivaju predsjednik Cranea Mihovil Barančić i ravnatelj BICRO-a Hrvoje Meštrić. "Bicro pot se pokazao kao jako dobra stvar. Veliki broj tvrtki, preko 300 tvrtki se javilo na zadnji taj projekt. Tu se stvarno vidi da postoji ogroman kapacitet koji je prisutan u Hrvatskoj, ali naravno da je teško doći do komercijalnog proizvoda", rekao je Barančić. "Ovi programi koje pokreće Ministarstvo poduzetništva i u kojima Bicro surađuje su izvrstan financijski instrument za nastavak rada prema komercijalizaciji", dodao je Meštrić.

Za poticanje inovativnog poduzetništva država je kroz Poduzetnički impuls ove godine osigurala četiri milijuna kuna. Mikro i mala inovativna poduzeća u fazi rasta mogu po projektu dobiti maksimalno 400 tisuća kuna. Javni poziv raspisan je danas, rok za prijavu je do 4. travnja, a u lipnja će biti upriličeno javno predstavljanje finalista i odabrani najbolji.

Pročitajte više