Marić: Cilj Vlade je Imunološki gurnuti u stečaj i prepustiti ga bankama

Foto: Hina

ZASTUPNICI iz nekoliko stranaka zapitali su s konferencije za medije što to zapravo Vlada želi s Imunološkim zavodom. Smatraju da je Visiji Croatici trebalo omogućiti kupnju dionica, no Vladino čekanje rezultirat će stečajem, strahuju. Sumnjaju da je riječ o skrivenim interesima, odnosno da je Zavod obećan nekom drugom i/ ili da je riječ o sukobu unutar vladajuće koalicije između SDP-a i HNS-a.

Ad hoc skupinu koja poziva Vladu da donese odluku i spasi Zavod čine HSS-ov Branko Hrg, HDZ-ov Goran Marić, HDSSB-ov Boro Grubišić, laburist Dragutin Lesar, Natalija Martinčević iz reformista, Ivan Šimunović iz HSP-a AS i Jakša Baloević iz Novog vala.

"Mi pozivamo Vladu da donese odluku ili neka poništi natječaj ili neka jednostavno prihvati ponudu Visie Croatice da se pitanje imunološkog razriješi," pozvao je šef HSS-a Hrg Banske dvore, a na mogući scenarij, upozorio je HDZ-ov Marić.

"Što možemo zaključiti nego da je cilj Vlade Imunološki gurnuti u stečaj i onda nakon toga promijeniti i natječajne uvjete i politiku i naravno da banke postanu vlasnici Imunološkog zavoda i da oni upravljaju ne samo s hrvatskim gospodarstvom nego i s krvlju. Evo mi reagiramo da tako ne bude," rekao je Marić. Da sustav počiva na dobrovoljnim darivateljima krivi, podsjetio je HDSSB-ov Grubišić.

"Ukoliko netko planira dati Imunološki zavod u privatne ruke, što će misliti naši dobrovoljni darovatelji krvi. Hoće li oni s istim entuzijazmom, voljom, željom i to besplatno i dalje darovati krv za nekoga tko će se privatno obogatiti," kaže Grubišić.

Lesarov zaključak


"Tim resorom upravlja ministar gospodarstva, gospodin Vrdoljak. Što god je dotaknuo ili je završilo u stečaju ili u stranim rukama. Ovo se radi o javnozdravstvenom interesu, a ministar zdravlja nije pokazao nikakav interes," kazao je laburist Lesar i zaključio:

"Jedini je zaključak da su se dva predvodnika, dva glasnogovornika sukobili i zbog njihovog sukoba i interesa obećanjima koji su očito davali nekom drugome stopirali cijeli proces. Imunološki će nakon ovog Zakona o stečaju završiti u stečaju," rekao je.

"Koliko bi došlo do nestanka Imunološkog zavoda, ti pripravci koji bi se uvodili bili bi skuplji našima. Ima više razloga da Imunološki zavod opstane i da ova Vlada sve napravi da dođe na noge kao i prije," zaključio je Baloević.

Od Vlade se očekuje odluka, poziva Natalija Martinčević, a pravaš Šimunović može zaključiti samo jedno - Vlada ne želi da građani postanu suvlasnici Imunološkog.

" Ideja je da na ovoj konferenciji pozovemo Vladu da konačno počne raditi svoj posao," rekla je Martinčević.

"Vjerojatno je posrijedi neki drugi scenarij za neke druge igrače, a ne za 40 tisuća građana koji su izrazili želju da budu suvlasnici," kaže Šimunović.

Pročitajte više