Martina Čuljak osvojila nagradu Europskog parlamenta za regionalni projekt pomoći HelpBalkans

Foto: Press

MARTINA Čuljak, nositeljica HelpBalkans projekta, jedna je od ovogodišnjih dobitnica nagrade "Europski građanin" Europskog parlamenta. Svi dobitnici navedene nagrade priznanje će primiti u vlastitoj zemlji te će potom biti pozvani na središnju svečanost u Bruxelles 25. i 26. veljače 2015. godine.
 

"Martina Čuljak je nominaciju, a potom i nagradu, zaslužila projektom 'HelpBalkans', crowdfunding projektom koji objavljuje profile obitelji i individualnih osoba pogođenih poplavama na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi im pomogla ostvariti izravan kontakt s mogućim donatorima", stoji u priopćenju Ureda za informiranje EP-a.

Jačanje europskog duha i vrijednosti
 
"Ukupno će čak 46 različitih projekata zaslužnih za promicanje boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanje prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije primiti priznanje koje je Europski parlament uveo 2008. godine.

Valja spomenuti kako se pod navedene aktivnosti ubrajaju i djela građana koji dugoročnom prekograničnom ili transnacionalnom kulturnom suradnjom doprinose jačanju europskog duha te svakodnevne aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima", dodaje se.



Podsjetimo, Index je popratio HelpBalkans i nominaciju Martine Čuljak u nekoliko navrata.

> Hrvatica nominirana za Građanku Europe 2014: Projektom omogućila direktne donacije poplavljenima

> Stranica HelpBalkans omogućuje izravno pomaganje žrtvama poplava

Prilikom članka objavljenog 5. studenoga, Čuljak je za Index objasnila nastanak ideje za projekt te izložila uspjehe koji su ostvareni posredstvom HelpBalkans organizacije.

"Osobno sam iz Gunje, dugo godina sam izbivala iz ove naše države, a po povratku ove godine zbog mamine bolesti, dogodila se i poplava. Kako sam primijetila da postoji velika solidarnost i želja da se ljudima pomogne, želja mi je bila ta "stavim lice" na ovu katastrofu i dam priliku ljudima koji žele da se direktno spoje s onima kojima je pomoć potrebna. Tako je nastao projekt HelpBalkans čiji su cilj ostvarenje direktnih donacija u Hrvatskoj, BiH i Srbiji", rekla je za Index Martina Čuljak, nositeljica HelpBalkans projekta.

Prekogranična humanost

"Htjela sam da kroz isti i ukazati da jedni drugima trebamo pomagati bez obzira na službene granice kad smo svi već završili u istom sosu", dodaje.

"U projekt se uključio velik broj pojedinaca koji su direktno donirali novac, odjeću, igračke, namještaj, bicikle, udruženja zaposlenika i poduzeća koja su usmjerila svoja sredstva za društveno odgovorno poslovanje direktno na račune pogođenih obitelji u sve tri države. Prošli tjedan smo udružili snage sa Fondacijom Hastor u BiH koja se bavi sanacijom kuća i infrastrukture na teritoriju njihove države", ističe Čuljak.

Pročitajte više