Matić: Dostojanstvo hrvatskih branitelja ima cijenu i ona iznosi 20 milijardi kuna!

MINISTAR branitelja Predrag Matić održao je izvanrednu konferenciju u Ministarstvu branitelja. Tema je bio Zakon o pravima hrvatskih branitelja koji su predložile udruge koje prosvjeduju ispred zgrade Ministarstva. Matić je rekao da su napravili fiskalni učinak njihovog prijedloga zakona.

> Koja prava imaju i koliko to košta

"Dobili smo prijedlog novih mjera i odredbi koje žele branitelji. No ostali smo nemalo iznenađeni. Koliko je cijena dostojanstva koju čekamo pet mjeseci?", započeo je Matić.

"Ovaj skup nema nikakve veze s političkim strankama. Tražimo da nam se vrati dostojanstvo", naveo je ministar izjave vođe šatoraša, a onda rekao njihove zahtjeve koji su ga šokirali.

"Hrvatski branitelj ne može dobiti otkaz, ne može imati mirovinu manju o prosječne plaće u RH, nezaposleni hrvatski branitelj sve dok ne dobije posao mjesečno mora primati 3 tisuće kuna", samo su neki zahtjevi šatoraša.

Između ostalog se traži i da se broj branitelja u Hrvatskoj dodatno poveća, odnosno da se braniteljski status prizna i pripadnicima Narodne zaštite. To bi, prema Matiću, bio ogroman udarac na proračun. "Mi smo u svojoj računici išli s tim da bi braniteljska prava steklo dodatnih 5000 ljudi. Iako prema nekim informacijama koje imamo, ta bi se brojka mogla popeti i do 70.000", kaže Matić.

"Ja osobno dalje ne bih. Uistinu nema smisla. Je li prijedlog ovog nacrta iskren ili nije? Ako je iskren, onda smo konačno saznali da dostojanstvo hrvatskih branitelja ima cijenu i ona iznosi 20 milijardi kuna. Ako je tako, onda su se autori borili da budu povlaštena kasta! Ako prijedlog nije bio iskren, onda se očito radi o podvali hrvatskoj Vladi da joj se u mafijaškom stilu dostavlja  dokument koji ne može ispuniti. Ovo je lista želja, a ne nikakav zakon. Da bismo priskrbili dodatnih 14 milijardi kuna moramo od nekih uzeti", rekao je Matić.

"Nisam se borio za zemlju u kojoj će izdvajanje za ratne veterane, po konzervativnim procjenama, biti 20 milijardi kuna. Za državu koja ima proračun 130 milijardi kuna to je, ruku na srce, ipak previše", izjavio je Matić.

"Milijan Brkić je stvarni gospodar HDZ-a i stvarni organizator prosvjeda"

Pita se Matić kako šatordžije financiraju svoj prosvjed pred Ministarstvom branitelja, s obzirom da je HDZ je u minusu od 10 milijuna kuna. "Boravak branitelja ovdje košta jako puno. Ne vjerujem da oni to sami financiraju, sve to netko financira. Ali znnam da su iz Hrvatskog crvenog križa spontano tu prolazili i dali šatore hrvatskim braniteljima, što nisu učinili za radnice Kamenskog ili neke druge", dodao je Matić.

Rekao je i da Karamarko živi u zabludi jer misli da su svi hrvatski branitelji članovi HDZ-a. "On teško može odgovoriti na ono famozno pitanje gdje je bio '91, jer tada nije bio branitelj. Svi vrapci na grani znaju tko rukovodi HDZ-om. Milijan Brkić je stvarni gospodar HDZ-a i stvarni organizator prosvjeda", zaključio je Matić.

Na pitanje hoće li dati ostavku na mjesto ministra, Matić je kazao da svi znaju zašto su prosvjednici dolje. "Moja ostavka i ostavka mojih pomoćnika ne bi ništa promijenila", rekao je.

Glogoški: Očigledno Matić ima ozbiljnih zdravstvenih problema

Đuro Glogoški i Josip Klemm, vođe šatorskog prosvjeda, obratili su se novinarima u Savskoj kako bi reagirali na Matićeve tvrdnje. Glogoški je ministru branitelja poručio da bi trebao obaviti liječnički pregled.

"Mi nismo još u nacrt zakona ugradili prijedloge koji su stigli. Očigledno netko paralelno radi na prijedlogu zakona, kada je već došao do izračuna od 20 milijardi kuna. Ne možemo znati koliko će koštati zakon, kad još razmatramo prijedloge. Nerealne prijedloge smo odbacili, a kad konačno skupimo sve prijedloge, analizirat ćemo ih uz pomoć ekonomskih stručnjaka i onda dati svoj prijedlog", rekao je Glogoški, te dodao:

"Očito je da ministar Matić ima ozbiljnih zdravstvenih problema. Preporučio bih svima na visokim funkcijama da obave liječnički pregled".

Klemm je Matića optužio da laže i obmanjuje javnost: "Opet smo vidjeli da Matić obmanjuje javnost jer ono što je imao u rukama je radni materijal, a ne prijedlog zakona".

"Sigurno da ćemo u zakon ugraditi sve što treba da se branitelji više ne bi ubijali. Govori se o milijunima i milijunima, a koliko vrijedi jedan ljudski život? Danas nažalost imamo priliku živjeti u državi gdje branitelji moraju izvršiti suicid da bi njihova obitelj preživjela", dodaje Klemm.

Pročitajte više