Matić: Ne bojim se nikoga, i da dobro zaključujete - HDZ je iza svega

Foto: Hina

MINISTAR branitelja Predrag Matić poručio je kako će i dalje raditi svoj posao, unatoč zahtjevu za njegovom ostavkom.

"Dakle, prosvjednici prosvjeduju. Oni koji rade, rade. Želim reći da unatoč procjenama sigurnosnih službi, ne želim više prolaziti nekim prolazima. Ja se '91. nisam nikoga bojao pa se ne bojim ni sada. Nažalost, onaj mirni prosvjed o kojem oni govore prerastao je okvire mirnog prosvjeda ali ja ću svejedno proći kroz glavni ulaz jer mene plaćaju porezni obveznici Republike Hrvatske i ja želim pošteno zaraditi svoju plaću. Nitko mi to ne može i ne smije braniti."

Nakon što su dobili potporu premijera on i njegov pomoćnik Bojan Glavašević, ministar je još jednom ponovio kako je za dijalog otvoren no da se on vodi za stolom, a ne na ulici.

"Što se mene tiče, dijalog je stalno otvoren. Dijalog nije na ulici, nije ni u tv emisijama već u mom uredu. Uvijek su dobrodošli, svatko tko ima konstruktivan prijedlog dobrodošao je, međutim, teško je razgovarati s nekim tko ne želi razgovarati te kao malo dijete jedno te isto ponavlja."

Ova je Vlada prva koja je uvela samo Ministarstvo branitelja, koje je pokrivalo prije obitelj i međugeneracijsku solidarnost, poručio je ministar. Rekao je da apsolutno stoji iza svog pomoćnika Glavaševića te da su svi u Ministarstvu tim koji radi tri godine. Podsjetio je da kad je došao u svoj resor odmah poručio da će tamo raditi nestranački ljudi.

"Čak sam i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku u nekoliko navrata ponudio da na mjesto glavnog savjetnika i Ministarstva branitelja predloži i postavi koga god hoće, ja ću ga primiti i ta bi osoba bila gotovo jača od zamjenika ministra, bila bi uvijek sa mnom kao desna ruka i vidjeli bi da ja nemam figu u džepu i da se želim prema svim hrvatskim braniteljima jednako ponašati i da tako treba činiti i svaka buduća garnitura jer branitelji su bogatstvo cijele Hrvatske i nisu zaslužili da se s njima manipulira, jer vidite tamo pred Ministarstvom stopostotni, najteži invalidi krhkog zdravlja gurnuti su u ovim vremenskim uvjetima da pokušaju izboriti ciljeve koji se ostvaruju zaokruživanjem listića na izborima" jasan je bio Matić.

Na pitanje što branitelji traže, osim ostavke njega i suradnika, Matić je odgovorio kako bi to trebalo njih pitati. Još jednom je razjasnio koja su to prava koja su se 'dirala' za vrijeme Milanovićeve Vlade.

"Za skoro tri godine ove Vlade imali smo prošle godine smanjivanje mirovina onim hrvatskim braniteljima čija su mirovinska primanja iznad 5,000 kn. Dakle, svima do 5,000 kn nije dirano, stopostotnim invalidima prve i druge skupine nije dirano i djeci poginulih branitelja nije dirano" podsjetio je ministar te rekao da su pred nama predsjednički, zatim parlamentarni izbori i da je netko očito nestrpljiv da se vlast promijeni.

"20 godina jedni te isti ljudi su takozvani ili zvani predstavnici hrvatskih branitelja i oni su ti koji žele voditi politiku - rekao sam im na početku da neće voditi politiku, ali da su dobrodošli partneri. Nakon ovoga više nisu ni to, a politiku - neće voditi", poručio je Matić odgovarajući na pitanje stoji li iza svega politička opcija, točnije HDZ.

"Ja ih uvjeravam da sam dobio više sms poruka potpore nego što dolje ima prosvjednika, međutim, to je ova tiha većina koja se ne želi suprotstavljati jednoj militantnoj skupini, jer najavili su mirni prosvjed, a napali dužnosnika RH i razbili prozor gdje je netko mogao i stradati" rekao je Matić.

Na dodatno pitanje je li HDZ iza svega, Matić je bio kratak.

"Odgovorit ću Vam, to ste vi rekli, ne ja, ali dobro zaključujete."

A je li ovaj prosvjed uvod u obilježavanje u Vukovaru?

"Grad Vukovar je organizator pa preuzima odgovornost za sve dobro i časno, pa i nečasno što smo vidjeli prošle godine" jasan je bio Matić.
 

Pročitajte više