Matica Sindikata: Nemamo se što sastajati s premijerom Milanovićem prije svesindikalnih prosvjeda 1. svibnja!

Foto: Sršan Vrančić (Cropix)

NA DANAŠNJOJ sjednici Velikog vijeća Matice hrvatskih sindikata ponovno je potvrđena dosadašnja politika protivljenja sindikata Matice "Vladinim diskriminirajućim i antisocijalnim postupcima, a posebno nepravednoj i nerazumnoj politici rezanja plaća u okviru besmislene politike mjera štednje bez blagotvornih učinaka na sektor gospodarstva".
 
Također delegati Matice izabrali su novo vodstvo Matice na mandat od tri godine, a predsjednik Matice bit će ponovno Vilim Ribić. Odlučeno je i kako će Matica sudjelovati na velikom svesindikalnom prosvjedu 1. svibnja a o ostalim mjerama poslije 1. svibnja konzultirat će članstvo na referendumima i na sastancima prije i poslije demonstracija.   
 
Raspravljalo se i o  odluci sindikalnih središnjica da ne odu na ponuđeni sastanak s predsjednikom Vlade, koji se trebao održati prije 1. svibnja.
 
"Matica smatra da se takav sastanak ne organizira u cilju unapređenja socijalnog dijaloga već mu je cilj manipulacija sindikatima pred svesindikalni prosvjed i pred lokalne izbore", stoji u zaključcima Matice u kojima se dodaje da predsjednik Vlade u godinu dana nije našao za shodno sjesti sa sindikatima, njegova vlast uništila je socijalni dijalog, razbila povjerenje, socijalno partnerstvo pretvorila u socijalno neprijateljstvo i podijelila sindikata na njihove i one druge, razorila snagu sindikata Zakonom o reprezentativnosti, poništila kolektivne ugovore i baš se sada sjetila pozvati sindikate pred lokalne izbore. 
 
"Ova vlast treba prvo progovoriti djelom, a tek onda riječju", zaključuje Matica. 

Pročitajte više