"Medica 5 kn, šank unutar vile": Zaposlenici HRT-ovog studija u Varaždinu žale se na nemoguće uvjete rada

Foto: Čitatelj Indexa

OVIH se dana na ulicama Varaždina održava 15. izdanje Špancirfesta pa su se u grad slili i brojni turisti koje je ova manifestacija privukla. A gdje ima turista, ima i "inovativnih" poduzetnika pa su tako na ogradi vile Oršić, koja se nalazi u samom centru grada, ovih dana osvanule i table "Medica 5 kn ->" i "Šank unutar vile".

U Indexovu je redakciju stigla pritužba čitatelja uvjerenog kako su zaposlenici HRT-ovog studija Varaždin, koji koriste prostore unutar vile, odlučili pokrenuti biznis "u fušu", ali s HRT-a nas uvjeravaju kako njihovi djelatnici s rakijom nemaju veze i kako su i sami ogorčeni stanjem i radnim uvjetima.

"HRT ni zaposlenici HRT-ova studija Varaždin nemaju nikakve veze s fotografijama Vašeg čitatelja. Naime, u najmu HRT-a je otprilike trećina vile Oršić, dok je ostatak vile u najmu nekoliko drugih najmoprimaca.

Zaposlenici HRT-ova studija Varaždin također su, kao i Vaš čitatelj, ogorčeni situacijom u i oko vile Oršić, jer osim što borave i rade u potpuno neprimjerenim uvjetima još i svakodnevno doživljavaju neugodnosti od strane građana.

Urednica HTV-ova studija Varaždin stoga je, ispred HRT-a, od dogradonačelnika Vjerana Radelića zatražila da se po tom pitanju nešto poduzme. Molimo Vas da odgovore na Vaša pitanja ili pojašnjenja potražite u uredu gradonačelnika grada Varaždina", stoji u odgovoru HRT-a na Indexov upit.

Dobili rok do sutra ujutro da prostor počnu koristiti u skladu s odobrenjima

"U Vili Oršić je uz varaždinsko dopisništvo HTV-a, smještena i lutkarska udruga `Krpe i konci`, na čije su im traženje ustupljene dodatne prostorije u Vili Oršić za potrebe `Vudruga festa` u sklopu Špancirfesta. Nesporazum je nastao iz razloga što Udruga nije na primjeren način koristila prostorije Vile. Predsjednica Udruge na to je upozorena pismenim putem, uz nalog da se do 27. kolovoza u 8 sati ujutro prostor privede namjeni za koju je dobila suglasnost", odgovorili su iz ureda varaždinskog gradonačelnika na Indexov upit o stanju u vili Oršić.

***


Pritužba čitatelja:


 

Vudruga fest: Svi programi odvijaju se sukladno dozvolama

"Potaknuti člankom na portalu Index.hr u kojem se navode nemogući uvjeti rada zaposlenika HRT-a u Vili Oršić kao i o navodnim problemima u sklopu iste, ponukani smo dati ovo priopćenje. U sklopu ovogodišnjeg Špancirfesta kao dodatni program organiziran je Vudruga fest u organizaciji 13 udruga mladih koje djeluju u Varaždinu.

Festival je organiziran kao kulturno/glazbeno/izložbena manifestacija- Cilj Vudruga festa je dati priliku mladima i onima koji se tak osjećaju da predstave svoj rad i mladim neafirmiranim varaždinskim glazbenicima i umjetnicima da se predstave. Svi programi odvijaju se svakodnevno od 16 do 23h što je primjereno mladima kao ciljanoj skupini, a prostor se redovito održava.

U prva tri dana nisu zabilježeni nikakvi oblici devijantnog ponašanja ili bilo kakvih nereda, već mladi provode vrijeme u programu prilagođenom njima. U sklopu manifestacije postavljena je ugostiteljska ponuda, koja se po ničemu ne razlikuje od ostalih ponuda u gradu, osim možda po jeftinijim cijenama.

Veća količina otpada koja se stvorila unazad nekoliko dana, posljedica je čišćenja same Vile Oršić, kako bi se programi mogli uopće održati, a veća količina komunalnog otpada također je normalna pojava prilikom ovakvih manifestacija. Smeće se svakodnevno skuplja kod kontejnera, a tvrtke zadužene za odvoz istoga na vrijeme su obaviještene o tome, jer se ovih dana ionako proizvode veće količine otpada u cijelom centru Varaždina.


Sam Vudruga fest okupio je veći broj mladih umjetnika, tako da u Vili Oršić izlažu mladi umjetnici koji kreiraju marionete, snovolovke, orgone. Ujedno je postavljena izložba petero mladih varaždinskih fotografkinja, a nastupaju i plesne skupine. Glazbeni dio programa namijenjen je mladim neafirmiranim bendovima, a organiziraju se i projekcije filmova varaždinskih udruga.

Stoga pozivamo sve "dušebrižnike" da razgledaju programe koji su kreirali mladi Varaždinci – njihova djeca. Sam HRT nije i nema nikakve veze sa programima koje je kreiralo isključivo 13 varaždinskih udruga mladih i za mlade. Činjenica da se prostorije HRT dopisništva nalaze u istoj zgradi u kojoj trenutačno borave mladi umjetnici, a čiji djelatnici su prozvani da fušaju, govore o neupućenosti "dušebrižnika" o samim programima u vili, također, samo parkiranje na zelenim površinama je svakodnevna pojava te se u dvorištu vile Oršić parkiraju građani, a same udruge su ukazale na taj problem i zamolili građane da ne parkiraju na istim površinama što je i jasno istaknuto.

Svi programi odvijaju se sukladno dozvolama, a loptice koje se prebacuju udrugama plod su nečije neupućenosti zbog čega je nastao i ovakav članak objavljen na portalu index.hr, pri čemu nisu kontaktirali same izvršioce programa", stoji u priopćenju Željke Horvat (Kozulić) iz udruge Krpe i konci za Vudruga fest.

Pročitajte više