Medicinske intervencije, ali i zlonamjerni pozivi: U Osijeku lani zabilježeno 228.822 poziva na broj 112

Ilustracija: Arhiva

DRŽAVNA uprava za zaštitu i spašavanje i u Osijeku je obilježila Europski dan broja 112. U protekloj je godini zabilježeno 228.822 poziva. Većina njih odnosila se na hitne medicinske intervencije, kaže voditelj osječke Uprave Cvjetko Obradović.

"Druga kategorija sigurnosti, znači pozivi koji se upućuju, odnosno proslijeđuju prema Ministarstvu unutarnjih poslova. Treća kategorija je vatrogasnih intervencija i tu su naravno potrebe angažiranja svih ostalih službi kada se radi o zaštiti ljudi, imovine, okoliša i ostalo", objašnjava Obradović.

Tim Državne uprave za zaštitu i spašavanje preusmjerit će poziv službi kojoj je to potrebno. Zlonamjernih poziva ima, ali sve ih je manje, kaže Obradović.

"Trend od dana uvođenja europskog broja 112, od 2005. godine, kada se radi o Republici Hrvatskoj je do dana današnjeg doveo da smo sa zlonamjernim pozivima ispod razine prosjeka koji ima Europska unija. Mi smo u ovoj godini po ukupnoj analitici negdje na 1,05, odnosno 1,06 posto", zaključuje Obradović.

Pročitajte više