Medicinske sestre i tehničari najavljuju štrajk: Plaće nam padaju čak do 30 posto!

Ilustracija: Arhiva

MEDICINSKE sestre i tehničari mogli bi u štrajk zbog smanjenih plaća koje su dobili stupanjem na snagu novog kolektivnog ugovora potpisanog 5. srpnja.

"Sigurno je da je moguć štrajk i to ne da je moguć, nego je izvjesno da ćemo mi morati ići u štrajk. Drugačije jednostavno nikoga ne možemo upozoriti. Na lijepi način, na dopise i govore nitko ne reagira, nego kad se poduzmu određene oštrije mjere, onda izgleda da svi na to reagiraju. Samo mi je žao što će zbog toga i sestre i bolesnici morati imati određene probleme", kaže predsjednica Glavnog vijeća HSSMS-MT Anica Prašnjak.

Plaće su drastično smanjene, čak i na razinu nižu od one iz 2004., upozoravaju iz sindikata.

"Mogu reći da su plaće sestrama i tehničarima pale od 20 do 25 ili 30 posto, ovisi o kojoj se ustanovi radi. Na žalost, to je prevara za nas i mi nismo očekivali takav drastičan pad plaća. Na terenu je situacija vrlo zahtjevna i loša", rekla je Prašnjak.

Podsjetimo, novi kolektivni ugovor potpisao je samo Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, dok su HSSMS-MT i Hrvatski liječnički sindikat to odbili napraviti. Županijski sud u Zagrebu je prije toga prethodni kolektivni ugovor proglasio ništetnim, a rezultat toga je smanjenje dodataka na plaće svim liječnicima i medicinskim sestrama. To se smanjenje prije svega odnosi na neplaćanje dežurstava i pripravnosti kao prekovremenih sati, a medicinskim sestrama i tehničarima su i smanjeni koeficijenti.

Pročitajte više