Merkel podržala politiku nove slovenske vlade

Foto: FAH

SLOVENSKI premijer Miro Cerar sastao se u četvrtak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je podržala reforme i napore za financijsku konsolidaciju koje poduzima njegova vlada, dok je Cerar nakon razgovora obećao da će Slovenija podupirati stabilnost u široj regiji.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta rekla da podupire ambiciozan program gospodarskih reformi i financijsku konsolidaciju u Sloveniji.

Merkel pohvalila odnose sa Slovenijom

Istaknula je i bliskost pogleda dviju država koja se pokazala u razgovorima o pitanjima proračunske discipline i gospodarskog rasta u Europi, a međusobne odnose dviju država nazvala je vrlo dobrim i prijateljskim.

Cerar je istaknuo u prvom redu odlične ekonomske odnose i činjenicu da je Njemačka po obujmu trgovine prvi slovenski partner, a kao područje gdje se može više surađivati naveo je područje zelene tehnologije.

Dodao je da je Slovenija s Njemačkom i drugim zemljama spremna raditi na zanimljivim projektima na Balkanu.

Slovenija otvorena investicijama

Cerar je rekao da je svjestan uloge Slovenije u širenju političke i druge stabilnosti u zemlji i široj regiji, te izrazio spremnost Slovenije da se jače otvori investitorima.

"Želimo se još više otvoriti za strane investicije, ukloniti administrativne barijere, te u suradnji s Njemačkom i drugim europskim državama poticati infrastrukturne, energetske i druge projekte od važnosti za Sloveniju, Njemačku i za zapadni Balkan", kazao je Cerar.
 

Pročitajte više