Mesić kritizira ekonomsku politiku: Vlada kasni, ali još nije katastrofa

BIVŠI predsjednik Stjepan Mesić je rekao da je sadašnja vlast morala pripremiti programe, jer je bilo jasno da će dobiti izbore "čim je Sanader pao".

Kazao je da se nisu na vrijeme pripremili za ono što ih je dočekalo. Mesić tvrdi da Vlada "kasni, ali ne nepopravljivo". "Nije još katastrofa, ali treba biti svjestan stanja u kojem jesmo. Treba okupiti najumnije glave i vidjeti kako privući kapital", rekao je Mesić, piše Glas Slavonije.

"Dobro je da ne živimo u iluzijama"

Bivši predsjednik smatra da je dobro što je Milanović priznao da je zemlja u recesiji. "Dobro je da je priznao, da ne živimo u iluzijama. Važno je reindustrijalizirati zemlju i otvarati produktivna radna mjesta. Administrativna nije teško otvarati, i to dugoročno može biti dobro. Ali ključna su produktivna radna mjesta", kazao je Mesić te podsjetio da to govori od 2008. godine kada je prvi upozorio da nam prijeti recesija.

"Kada sam rekao da se iz Amerike čuje grmljavina, tadašnji su se ministri jako ljutili i govorili da to nije točno. Tih ministara više nema, ali nema ni pomaka. Znalo se da kriza dolazi. Kada se financijski kapital odvojio od realne privrede, to je bio znak za uzbunu, signal da je neoliberalni kapitalizam postao smetnja opstanku gospodarstva, čak i u najrazvijenijem dijelu svijeta", kazao je Mesić i dodao kako se, za razliku od Europe, kod nas nije ništa poduzimalo.

"Svijet je nabijen kapitalom"

Ne slaže da u Europi nema novca. "Svijet je nabijen kapitalom, ali treba napraviti pogodan okvir u koji će on ući. Kapitalu moramo postati privlačni", rekao je Mesić i dodao da smatra da ova Vlada ima potencijala za izvlačenje zemlje iz krize.

Pročitajte više