Mesić o Patriji: Finski osumnjičenici vjerojatno su uzeli sav novac pa sad traže koga bi optužili

Foto: Borna Čavrag/Index

FINSKI mediji javljaju da je Finsko državno tužiteljstvo priopćilo kako će tri bivša visokorangirana zaposlenika tvrtke Patria Vehicles uskoro biti optuženi za mito u trgovanju vojnim vozilima u Hrvatskoj. U priči se spominje i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

YLE javlja da su osumnjičeni bivši izvršni direktor, bivši voditelji prodaje i marketinga.

Kako se ističe, sumnja se da je trojka pokušala putem austrijskih posrednika mitom utjecati na hrvatsku kupovinu oklopnih vozila od te tvrtke. Mito je, kako se navodi, trebalo iznositi pet posto vrijednosti prodaje koja je na kraju iznosila 50 milijuna eura.

Mito bilo namijenjeno Mesiću, ali ne zna se je li primio novac

Sumnja se da su čelnici Patrije platili 1,5 milijuna eura austrijskom posredniku koji je djelovao kao "konzultant". Istragom se razvila sumnja da se mitom pokušalo utjecati na tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i, kako javlja slovenski Dnevnik.si, direktora hrvatskog poduzeća Đuro Đaković koji je imao utjecaj na provedbu transakcije s oklopnim vozilima. Međutim, kako je istaknuo državni tužitelj Jukka Rappe za YLE, osobe kojima je mito namijenjen možda nisu primile novac.

Mesić: Nisam sudjelovao ni u kakvim pregovorima u vezi Patrije

O vijesti se danas očitovao i bivši predsjednik Stjepan Mesić koji je HTV-ov Dnevnik rekao da nije sudjelovao ni u kakvim pregovorima u vezi Patrije. Rekao je da je primio predstavnike nadležnog ministarstva, Đure Đakovića te "nekoga iz Patrije" te dodao da nisu razgovarali ni o čemu, osim o tome što su nudili.

Dodao je i da su finski osumnjičenici vjerojatno uzeli sav novac pa sad traže koga bi optužili.



Navedeno je da su posrednici bili isti kao i u slovenskom slučaju. Podsjećamo, početkom mjeseca u Sloveniji je zbog primanja mita u slovenskom slučaju Patria, također zbog utjecanja na nabavku oklopnih vozila, osuđen bivši slovenski premijer Janez Janša. Krivima su proglašeni i brigadir slovenske vojske Tonij Krkovič i direktor tvrtke Rotis Ivan Črnkovič. Teretilo ih se za nezakonite provizije za posao sklopljen sa slovenskom vojskom. Tužiteljstvo je predložilo, a sud prihvatio, da se Janšu osudi na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura, jer je prihvatio novčanu nagradu Patrije nakon što je 2006. godine pobijedila na natječaju za opremanje slovenske vojske oklopnim transporterima u vrijednosti 278 milijuna eura.

Pročitajte više