Mesić pobio svjedočenje generala Lucića: General me izvijestio o tragediji nakon što je na Kornat poslao vojsku



NA SUĐENJU bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, jedinom optuženom za kornatsku tragediju u kojoj je 2007. godine poginulo 12 vatrogasaca, na Županijskom sudu danas svjedoči i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Njegovo svjedočenje zatražile su prije dva mjeseca obitelji poginulih, sumnjajući da je bivši predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga odlučio o slanju vojske na Kornat. Žele čuti što je vojska tamo radila, a sumnje temelje na iskazima bivšega ministra obrane Berislava Rončevića i tadašnjega načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića da su zapovijed dobili "odozgo".

Mesić je rekao da o kornatskoj tragediji ne zna ništa. Odmah je rekao da tadašnji ministar obrane Berislav Rončević nije odgovarao njemu, već tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu. Kako je objasnio, on je bio nadređen načelniku Glavnog stožera generalu Josipu Luciću. Također je izjavio da ga je general izvijestio o kornatskoj tragediji tek nakon što je onamo poslao vojsku, čime je pobio svjedočenje generala koji je rekao da je vojsku poslao po njegovu nalogu. Naglasio je da je on operativni zapovjednik vojske tek u slučaju rata, a da u mirnodopsko vrijeme vojskom zapovijeda Generalni stožer na čijem je čelu bio Lucić, javlja HRT.


Bivši predsjednik je posvjedočio da je na traženje obitelji stradalih mjesec dana nakon stradanja obećao kako će se potruditi da se dozna sve o tragediji te rekao kako je naložio institucijama da surađuju i doznaju sve. Sada je rekao da institucije očito nisu imale dobru i potpunu suradnju.

Dodao je kako je o slanju kanadera u Grčku bio samo obaviješten, ali da o tome nije odlučivao. "Bila je to odluka Vlade koju sam samo potvrdio", rekao je.

Patolog potvrdio: Uzrok smrti vatrogasaca je opeklinski šok

Iako je suđenje trebalo početi u 9:30, odgođeno je sat i pol zbog kašnjenja prvog svjedoka, patologa Antonija Alujevića. No, sve oči uprte su u današnjeg drugog svjedoka, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji je na klupu za svjedoke sjeo nakon Alujevića. Iako je danas iskaz trebao dati splitski župan Ante Sanader, saznajemo kako će se to ipak dogoditi sutra.

Suđenje je jutros nastavljeno svjedočenjem patologa i vještaka sudske medicine Antonija Alujevića koji je obavio obdukciju na tijelima trojice poginulih vatrogasaca, Hrvoja Strikomana, Ivana Marinovića i Marka Stančića.

Doktor Alujević potvrdio je da je uzrok smrti kod sve trojice isti, opekline trećeg i četvrtog stupnja te edemi mozga i krvarenje u plućima izazvano opeklinskim šokom. Posvjedočio je i da su opekline prekrivale od 90 do 95 posto tijela vatrogasaca te prema njegovima riječima, smrt kod tako teških opeklina nastupa i prije dolaska u bolnicu.

Patolog je u svom nalazu potvrdio kako nije primijetio da su tijela prije dolaska na patologiju bila tretirana, čišćena ili dirana u bilo kojem trenutku.

Pročitajte više